Na današnjoj sjednici Komisije za budžet i finansije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine članovi ove komisije, zastupnici "Trojke", HDZ-a BiH i SNSD-a glasali su protiv izmjena Zakona o plaćama u institucijama BiH kojima bi bile smanjene plaće najvišim zvaničnicima na nivou BiH.

Za su glasala samo dva člana, odnosno zastupnika SDA Šemsudin Dedić i Nermin Mandra.

Protiv smanjivanja plaća parlamentarcima glasali su Nihad Omerović (Narod i pravda), Predrag Kožul (HDZBIH), Mira Pekić (PDP), Aida Baručija (Bh. inicijativa FK) Rejhana Dervišević (SDP), Ljubica Miljanović (Srpski klub) i Miroslav Vujičić (SNSD).

Podsjetimo, u junu prošle godine Šemsudin Dedić je na sjednici Komisije za finansije i budžet , na kojoj se razmatrao Prijedlog zakona o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, predložio usvajanje zaključka kojim se povećanje osnovice za obračun plaća ne bi odnosilo na državni parlament i ministarstvo u Vijeću ministara BiH.

Iz Naše stranke, SDP-a, SNSD-a, HDZ-a i PDP-a su odbili i tada zaključak po kojem političari ne bi dobili veće plaće, piše Faktor.