Šire demonstracije uslijedile su nakon izljeva gnjeva na internetu i uličnog protesta koji je izbio u petak u Urumqiju, regionalnom glavnom gradu Xinjianga u zapadnoj Kini, gdje je najmanje deset ljudi poginulo a devet povrijeđeno u požaru u četvrtak, 24. novembra. Mnogi Kinezi sumnjaju da su ograničenja zbog Covida spriječila žrtve da pobjegnu iz svojih domova, što vlada opovrgava.

Tragedija je potakla pozive za ublažavanje kineskog oštrog režima u borbi protiv Covida, uključujući način testiranja, karantin i ograničenja kretanja skoro tri godine nakon pandemije. Veći dio tog dugačkog perioda mnogi su prihvaćali takve kontrole kao cijenu za izbjegavanje bolesti i velike smrtnosti koje su pretrpjele Sjedinjene Američke Države, Indija i druge zemlje. Ali strpljenje javnosti ove je godine splasnulo jer su se druge nacije, osnažene vakcinama, vratile na normalnost čak i dok su se infekcije nastavljale. Nakon više godina provođenja strogih pravila o “nultom Covidu”, mnogi lokalni zvaničnici izgledaju iscrpljeni.

Sve veće nezadovoljstvo može testirati napore kineskog predsjednika Xi Jinpinga da zadrži stroga pravila na snazi.

Čini se da je najveći protest u subotu bio u Šangaju, gdje se stotine ljudi, uglavnom u dvadesetim godinama, okupilo na raskrsnici Ulice Urumqi, kako bi iskazali žalost prema poginulima u pokrajini Xinjiang. Mnogi su držali listove praznog bijelog papira preko glave ili lica kao izraz turobnog prkosa – bijela je boja sahrane u Kini.

Brojevi učesnika protesta su rasli, praćeni policijskim pogledima. Pozivalo se na ublažavanje kontrole Covida, a pojedinci su koristili nepristojan jezik. Povici su s vremenom poprimili političku oštrinu.

“Želimo slobodu”, uzvikivali su demonstranti. Neki su svoj bijes usmjerili na kineskog predsjednika, što je rijedak čin političkog prkosa.

“Xi Jinping!”, viknuo je jedan čovjek iz gomili više puta, na šta ja odgovarano skandiranjem: “Odstupi!”

Mnogi demonstranti koristili su svoje telefone da snime kolektivnu žalost i proteste, šireći slike internetom uprkos cenzuri, ohrabrujući time druge da progovore.

Protest se raspršio nakon što je policija intervenirala podijelivši masu, a policajci su odvukli neke ljude, objavila je Eva Rammeloo, holandska novinarka.

Prošlog je mjeseca Xi Jinping osvojio treći mandat na mjestu generalnog sekretara Komunističke partije, čime je učvrstio svoj status najmoćnijeg kineskog lidera u posljednjih nekoliko decenija. Također je okupio novu postavu nacionalnog rukovodstva s lojalističkim zvaničnicima, čineći time svoj položaj naizgled još čvršćim.

No noć gnjeva javnosti signalizira nezadovoljstvo zbog stroge kineske politike prema Covidu, koja je u početku slavljena kao uspjeh. Takva politika naštetila je restoranima, prodavnicama i drugim malim preduzećima, pojačavajući kinesko ekonomsko usporavanje.

Ovog mjeseca hiljade fabričkih radnika, ljuti zbog pogrešnih mjera zatvaranja i kašnjenja isplate obećanog bonusa, sukobile su se s policijom i srušile barikade u ogromnoj fabrici u centralnoj Kini koja proizvodi iPhone.

Zvaničnici i dalje strahuju da bi nekontrolirano širenje Covida, čak i u njegovim manje virulentnim oblicima, moglo dovesti do masovnih smrti. Kineska domaća vakcina protiv Covida manje je efikasna od nekih razvijenih u inostranstvu, ali Peking nije odobrio strane mRNA vakcine za domaću upotrebu. Mnogi stariji Kinezi odupirali su se vakcinaciji ili dopunskim injekcijama, ponekad zato što su oprezni zbog nuspojava, vjeruju neutemeljenim glasinama o rizicima ili osjećaju da su sigurni od izlaganja virusu.

U nedjelju su People's Daily — glavne novine Komunističke partije Kine — pozvale na poštivanje službene politike prema Covidu.

Mjereno smrtnim slučajevima i hospitalizacijama od Covida “Kinezi su imali najmanje štete od pandemije”, navodi se u uvodniku na naslovnoj stranici. Zvaničnici i javnost, kaže se, moraju “čvrsto prevladati opuštanje i ‘ratni umor’”.

Ovog mjeseca vlada je izdala mjere za ublažavanje ograničenja koja su ometala putovanja i poslovanje. Ipak, lokalni zvaničnici ostaju pod intenzivnim pritiskom da zaraze drže blizu nule, što dovodi do zbunjivanja u provođenju pravila. Nastala neizvjesnost oko toga kuda ide kineski rat protiv Covida i kada bi mogao završiti potakla je frustraciju javnosti, kao što se vidi u Urumqiju, Šangaju i drugdje širom Kine.

“Postoji samo jedna bolest na svijetu, to je biti neslobodan i siromašan, a sada imamo oboje”, izjavio je čovjek u Chongqingu, na jugozapadu Kine, u videu koji se posljednjih dana proširio širom zemlje uprkos cenzuri.

“Daj mi slobodu ili mi daj smrt!” vikao je muškarac, čiji je identitet nepoznat, ali koji je na internetu brzo stekao nadimak “Super brat”.

Protesti i bdijenja dogodili su se u najmanje tri univerzitetska kampusa.

“Prije sam se osjećao kao kukavica, ali u ovom trenutku osjećam da mogu ustati”, rekao je mladić iz Xinjianga na skupu u kampusu Univerziteta za komunikacije u Nanjingu, u istočnoj Kini. Njegove komentare zabilježio je video koji se pojavio na internetu u subotu navečer.

Stotine su držale svoje telefone kao upaljene svijeće. “Govorim u ime svog rodnog regiona, govorim u ime onih prijatelja koji su izgubili rođake u požaru”, izjavio je ovaj student.

Manji protesti i bdijenja dogodili su se na Univerzitetu u Pekingu i Tehnološkom univerzitetu u Vuhanu, pokazuju snimci.

Protest je izbio i u još jednom gradu u Xinjiangu, u Korli, na sjeveru regije. Stotine stanovnika okupilo se u vladinoj kancelariji prefekture, što se vidi na video snimku koji se pojavio na internetu u subotu uvečer.

“Ukinite lockdown”, vikali su.

Regija Xinjiang godinama je pod intenzivnom sigurnosnom kontrolom u sklopu dugotrajnog suzbijanja Ujgura, muslimanske etničke grupe čiji pripadnici ondje žive. Ali činilo se da su mnogi demonstranti u Korli pripadnici kineske etničke većine, sudeći po njihovom naglasku i izgledu, kao i mnogi demonstranti u Urumqiju, glavnom gradu te regije.

Tokom noći jedan zvaničnik obratio se okupljenima u Korli i obećao da će blokade biti ublažene, izazvavši time aplauze i povike dobrodošlice.

Prije posljednjih demonstracija vlada Xinjianga upozoravala je stanovnike da su striktne mjere protiv Covida i dalje neophodne. Očekuje se da će vlasti ondje i drugdje širom Kine vjerovatno pooštriti nadzor i sigurnost u nastojanju da spriječe daljnje nemire.

“Rizici od pandemije nisu u potpunosti iskorijenjeni, a lanci prijenosa nisu do kraja prekinuti, tako da bi i najmanja relaksacija mogla donijeti štetu”, objavilo je u subotu vodstvo Xinjianga. Zvaničnici, navodi se, moraju “strogo napadati smišljanje i širenje glasina, poticanje incidenata, nasilni otpor mjerama kontrole pandemije i druga kriminalna ponašanja”.

U Šangaju je u mnogim naseljima zatraženo da stanovnici ponovo rade česte, uglavnom dugotrajne testove na nukleinske kiseline, i to samo nekoliko dana nakon što je objavljeno da će ti testovi rijetko biti potrebni u budućnosti. U tom gradu, koji je izdržao iscrpljujuću dvomjesečnu blokadu ranije ove godine u nastojanju da suzbije epidemiju Covida, smrtonosni požar u Urumqiju izgleda da je ponovo razbuktao bijes javnosti.

“Jučer sam vidjela tragediju požara u Urumqiju i cijelo sam vrijeme plakala, a onda sam pomislila na vrijeme kada je Šangaj ove godine bio pod izolacijom”, rekla je Kira Yao, menadžerica prodaje u Šangaju, koja je prisustvovala bdijenju za žrtve požara u Urumqiju.

“Kasnije smo vikali: ‘Bez testova na nukleinske kiseline, želimo slobodu’ i ‘Ne zdravstvenim kodovima’, a ja i moji prijatelji smo plakali – osjećala sam se kao da konačno mogu reći ono što želim.”

(Izvor: The New York Times)