Nakon što je Hrvatska nogometna reprezentacija savladala Njemačku 4. jula 1998. godine i plasirala se u polufinale Svjetskog prvenstva u Francuskoj, tokom proslave i pucnjave u zapadnom dijelu Mostara ubijena je dvadesetpetogodišnja Emina Ćatić, a teško ranjen Husejin Đelilović, koji će usljed ozljeda umrijeti 26. augusta.

Kolone automobila i ljudi po ulicama Mostara, Prozora, Kiseljaka… slave noćas pobjedu nogometne reprezentacije Hrvatske protiv peterostrukog svjetskog prvaka Brazila izvojevanu nakon boljeg izvođenja penala u četvrtfinalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru. Mnogi Mostarci istovremeno prisjećaju se događaja iz 1998, osjećajući nelagodu i zebnju.

Proslava hrvatske pobjede, međutim, nije registrirana samo u dijelovima Federacije BiH u kojima većinom žive Hrvati. Petarde i vatromet zabilježeni su noćas i u Sarajevu.

Hafiz Semir Imamović, profesor je islamske teologije, magistar islamskih nauka iz oblasti Islamskog prava i hafiz Kur’ana na svom je Facebook profilu napisao status kojeg u cijelosti prenosimo.

“ Koji apsurdistan čovječe.

Hrvati iz Bosne navijaju protiv države u kojoj su rođen i koja ih hrani, pobjedu Hrvatske proslavljaju pucajući, provocirajući i vrijeđajući svoje komšije Bošnjake, a Bošnjaci/Bosanci navijaju za Hrvatsku, slave njihovu pobjedu i prave vatromete povodom toga.

Kaže nemojte sport miješati s ratom i politikom, a Dalić poklanja pobjedu hrvatskim braniteljima, a Luka Modrić traži da mu na proslavi drugog mjesta pjeva Thompson.

Ne može Bošnju osvijestiti ni deset UZP-ova a kamoli jedan.”