Iako je njegovo bogatstvo procijenjeno na 350 miliona eura, Sting je uvijek pokušavao biti na strani slabijih, posebno onih etničkih skupina koje su žrtve klimatskih promjena, poput autohtonog stanovništva Amazona. Sin frizerke i mljekara bio je predodređen za uspjeh unatoč tome što je rođen u Wallsendu (Engleska), gdje su djecu od najranijih dana spremali za posao u lokalnom brodogradilištu.

Često je pričao kako se i danas sjeća da je s ocem išao raznositi mlijeko dok su njegovi prijatelji još spavali. Stara gitara koju je njegov ujak bacio promijenila mu je život kada je počeo komponirati u dobi od svega osam godina. Kao adolescent je bio dio benda Phoenix Jazzmen, gdje je i nastalo njegovo umjetničko ime jer je nosio crno -žuti prugasti džemper s kojim je izgledao poput pčele (Sting).

Malo po malo, prestao je biti Gordon Matthew Thomas Summer. Davao je časove muzike i engleskog jezika sve dok 1977. godine bubnjar Stewart Copeland nije oformio bend Strontium 90, koji će činiti ​​Sting (vokal i bas), Mike Howlett (bas i vokal) i Andy Summers (gitara). Nastao je njihov prvi album Strontium 90: Police Academy. Nastao je The Police.

Među više od 75 miliona ploča koje je bend prodao, najpoznatija je pjesma ona koju je napisao Sting na albumu Synchronicity, pjesma Every Breath You Take. Nakon raspada banda 1984. godine Stingova će solo karijera doseći nezamislive visine popularnosti. Nakon 17 studijskih albuma i nekoliko filmova ima milione koje nije zaradio samo muzikom, nego i pametnim ulaganjima.

 

Među brojnim nekretninama koje posjeduje su i vila iz 16. stoljeća u Toskani gdje proizvodi izvrsna vina na svojih 350 hektara vinograda i gdje mu Picasso visi u kupaonici; luksuzni penthouse od 540 kvadrtnih metara s pogledom na Central Park za koji je prije dvije godine platio 65,7 miliona dolara.

Život provodi sa drugom suprugom, bivšom glumicom Trudie Styler, s kojom je prevario svoju prvu suprugu, Frances Tomelty, majku njegovo prvo dvoje djece, Josipe (45) i Fuchsii Katherine (39). Vjenčali su se 1992. godine i dobili su četvero djece, Brigitte (37), Jakea (36), Coco (31) i Giacoma (25). Ukupno ima sedmero unučadi.

Politički je aktivan, borio se protiv Brexita i liječi se od artritisa u rukama. No i dalje svira i komponuje. Danas puni 70 godina.