U Sarajevu je nedavno završeno snimanje dokumentarnog filma radnog naziva Love Songs from Sarajevo. Iza filma stoji producentska kuća “Kanaki Films” iz Španije. Iako sinopsis još uvijek nije dostupan javnosti, sudeći prema nazivu i onome što se može vidjeti iz objava Bože Vreće na društvenim mrežama, koji se pojavljuje u filmu kao, čini se, glavni lik, tema je historija glavnog grada Bosne i Hercegovine i uloga sevdalinke u našoj kulturi. Božo Vrećo i ekipa su se tokom snimanja provozali u tramvaju iz 1895. godine, obišli Aškenašku sinagogu, boravili u selu Lukomir, kao i u Zemaljskom muzeju.

“Hvala, moje voljeno Sarajevo, što me voliš i što te uvijek volim, a svašta smo skupa preživjeli”, napisao je muzičar na svom Instagramu, a ranije je svojim pratiocima otkrio da će u filmu moći čuti njegovu verziju uspavanke Nani Nani i novu autorsku pjesmu.

Božo Vrećo jedan je od simbola bosanskohercegovačke LGBTQ+ zajednice. Nosi skupocjene haljine i štikle, šminka se, pleše, a sve to uz izvođenje, kako on kaže, sevdalinki, muslimanskih narodnih gradskih pjesama. Još uvijek je nejasno da li španska ekipa uopće zna šta je sevdalinka, kako je nastala i ko su njeni istinski reprezenti i da li je Božo Vrećo, poznat i po sinkretičkoj pojavi i po sinkretičkoj muzici, prava osoba za priču o ovoj temi.

Nedavno iskustvo krađe stećaka od Bosne i Hercegovine i njihovo stavljanje pod regionalnu kapu kao i slični pokušaji otimačine sevdalinke dobar su povod da se zabrinemo kakav će dojam o sevdalinki i našem sveukupnom kulturno-historijskom naslijeđu imati neupućeni kada vide muškarca obučenog u ženu kako izvodi ovu tradicionalnu bošnjačku pjesmu i kako govori o njenom historijatu. Nadamo se da se Božo Vrećo u filmu nije dotakao i sufizma, duhovnosti muslimana, u koji je, kako sam kaže, nestvarno zaljubljen.