Sjeverni Sentinel mali je otok površine oko šezdeset kvadratnih kilometara. Nalazi se u Indijskom okeanu i pripada Andamanskim otocima, kojima vlada Indija. Međutim, zabranjeno je ići na ovo mjesto zbog neprijateljstva njegovih autohtonih stanovnika. Pleme, koje na ovom mjestu živi 60.000 godina, poznato je kao izuzetno nasilno, koje napada svakoga ko mu se približi.

Sentinelezi potiču iz iz Afrike, pleme se sastoji od između pedeset i četiri stotine ljudi, a da se ne zna tačan broj ljudi koji ga čine. Zbog svoje izolacije, njihov genom je jedan od najstarijih na svijetu. Priča se da su tamo stigli jer je otok zbog posljednjeg ledenog doba bio 150 metara niži nego danas.

Indijske vlasti svjesne su izolacije i želje otočana da žive bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom. Godine 2001. indijski popis stanovništva izbrojio je dvadeset i jednog muškarca i osamnaest žena u Sjevernom Sentinelu, a desetljeće kasnije vlasti su vidjele samo dvanaest muškaraca i tri žene. Također su se osigurali da nisu odgovorni za moguće smrti u slučaju upada stranaca, budući da se indijski zakoni ne odnose na Sentineleze.

Kako žive Sentinelezi i zašto napadaju svakoga ko im se približi?

Pleme nastavlja održavati rudimentarni paleolitički način života, jer prije nekoliko godina nisu znali što je vatra, ne znaju kako obrađivati zemlju i nastavljaju loviti i pecati s rudimentarnim alatima kao što su kao koplja i strijele. Osim toga, žive praktično goli, jer na sebi jedva da nose odjeću, a govore jezikom koji je ostatku svijeta potpuno nerazumljiv.

Pleme ne podržava bliski ugovor s modernim društvima. Oni su 2006. godine ugasili život dvojici ribara koji su se približili njihovoj obali. Osim toga, nakon tsunamija koji se dogodio 2004. godine u jugoistočnoj Aziji, kamenjem su i strijelama odbijali helikoptere koji su stigli na otok da vide kako je to djelovalo na njih. Također se vjeruje da je 2018. američki turista koji je stigao na otok preminuo od otrova strijela koje su bačene na njega.