"Nemam prava da ne reagujem na bezočni čin samoukidanja imena i loga BZK 'Preporod' koji su uspostavili obnovitelji 1991. godine, predvođeni mojim rahmetli ocem, prof. dr. Muhsinom Rizvićem. Kao volonter na mjestu generalnog sekretara ovog kulturnog društva u najtežim godinama Opsade Sarajeva 1992-1993. svjedok sam šta je Preporod značio građanima Bosne i Hercegovine i kakva je energija otpora i patriotizma vladala u prostorijama Društva i na kulturnim događajima koji su, uprkos granatiranju i smrti, svakodnevno organizirani. Nije ime i logo 'Preporoda' u srcu samo članovima ovog kulturnog društva, oni su dio našeg identiteta i NIKO nema pravo da ih na ovaj način ukida", objavila je danas Selma Rizvić najavljujući pokretanje on-line peticije za vraćanje imena i logotipa “Preporoda”.

Rizvić je pozvala sve one koji baštine djelo obnovitelja “Preporoda” i koji se ne slažu da “Preporod” postane neimenovana kulturna zajednica sa logom koji nosi historijski problematične konotacije (više u tekstu Stava OVDJE), da im se se pridruže u borbi za vraćanje imena i loga potpisom online peticije na slijedećem linku:

https://www.ipetitions.com/.../vratite-ime-i-logo-preporoda

Na stranici on line peticije stoji:

“Nisu se bez razloga obnovitelji 1991. godine odlučili da revitaliziranom kulturnom društvu Muslimana, kasnije Bošnjaka, nasljedniku Gajreta i Narodne Uzdanice, daju ime Preporod. Takodjer su imali razlog za kreiranje novog vizualnog identiteta, koji nam je bio pratilac u teškim ratnim godinama, pa sve do danas. Bili članovi BZK Preporod ili ne, Bošnjaci su se sa ponosom identificirali sa ovom organizacijom i pratili njene aktivnosti vodjene predsjednicima Rizvićem, Durakovićem i Maglajlićem. Poslije njih su došli Filandra, Lavić i Kodrić, koji su nastavili utabanim putem promocije naše kulture i umjetnosti.

Sve do momenta kada se odjednom, bez valjanih argumenata, bez konsultacija sa Matičnim odborom, desilo ukidanje imena i loga koji su toliko godina predstavljali identitet kulture i umjetnosti Bošnjaka. Smatramo da je ovaj potez neprihvatljiv, da novi logo sadrži neprimjerene historijske konotacije i da je neodrživo da najvažnija kulturna organizacija Bošnjaka nema imena. Zbog toga zahtijevamo da se u što skorijem vremenu vrati ime i logo BZK Preporod.”