Centralna izborna komisija iznijela je dodatne detalje s današnjeg vanrednog zasjedanja povodom situacije s poplavljenim područjima i eventualnim odgađanjem izbora.

Kako su još jednom naglasili, danas je CIK održao prvi dio vanrednog zasjedanja te će po potrebi održavati i nastavke, ali ono što je najbitnije za izdvojiti iz ovog zasjedanja jeste to da će općinski odbori sutra do 11 sati dostaviti informacije o stanju na biralištima.

"U cilju donošenja potrebnih odluka vezanih za izborni proces Centralna izborna komisija BiH je usvojila više zaključaka prema kojima se od svih općinskih/gradskih izbornih komisija traži dostavljanje kompletne informacije o situaciji na terenu u smislu sigurnosti izbornog materijala, pristupačnosti biračkim mjestima, stanju putne komunikacije i slično, a što može utjecati na normalno odvijanje izbornog procesa. Rok za dostavu informacija je sutra do 11 sati, nakon čega će se steći uslovi da Centralna izborna komisija BiH donese potrebne odluke o eventualnom odlaganju izbora u skladu s članom 14.2 Izbornog zakona BiH", saopćili su.

Centralna izborna komisija BiH će se obratiti i Vijeću ministara BiH, entitetskim i kantonalnim vladama i svim nadležnim upravama civilne zaštite da hitno informiraju Centralnu izbornu komisiju BiH o svim odlukama koje donesu u vezi situacije s poplavama i klizištima, ali da Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostave i sve druge informacije s kojima raspolažu a koje su relevantne za organizaciju izbora.

"Centralna izborna komisija BiH će putem saopćenja i objava na društvenim mrežama redovno obavještavati javnost o svim aktivnostima i odlukama koje bude donosila. Pozivamo sve u Bosni i Hercegovini, posebno medije, da ne objavljuju neprovjerene informacije u vezi s izbornim procesom u Bosni i Hercegovini i na taj način spriječe širenje dezinformacija. Sve osnovne informacije o Lokalnim izborima u BiH, CIK BiH je objavila i na današnjoj press konferenciji i u saopćenju za javnost", zaključili su.