Neka od pravila FIFA o transferima igrača protivna su zakonima Evropske unije i načelima slobodnog kretanja, objavio je najviši sud EU u petak, u presudi koja bi igračima mogla otvoriti vrata da lakše pronađu novi klub nakon isteka prekida ugovora.

Pravilnik FIFA o statusu i transferu igrača (RSTP) navodi da je igrač koji raskine ugovor prije isteka njegovog roka "bez opravdanog razloga" dužan platiti odštetu klubu, a ako se igrač pridruži novom klubu, bit će solidarno odgovoran za plaćanje naknade.

Sud pravde Europske unije (CJEU), odlučujući o visokoprofilnom slučaju povezanom s bivšim igračem Francuske Lassanom Diarrom, ustvrdio je da su te odredbe bile nezakonite, a očekuje se da će presuda podstaći FIFA-u da preinači svoje propise o transferima.

- Pravila o kojima je riječ takva su da ometaju slobodno kretanje profesionalnih nogometaša koji žele razviti svoju aktivnost odlaskom u novi klub - objavio je CJEU sa sjedištem u Luksemburgu.

- Ta pravila nameću značajne pravne rizike, nepredvidive i potencijalno vrlo visoke financijske rizike, kao i velike sportske rizike za one igrače i klubove koji ih žele zaposliti, koji, su, uzeti skupa, takvi da ometaju međunarodne transfere tih igrača – navodi sud.

U 2014. godini Diarra je napustio Lokomotiv iz Moskve godinu dana nakon četverogodišnjeg ugovora, a klub je iznio slučaj pred FIFA-inu komoru za rješavanje sporova (DRC), tvrdeći da je prekršio pravila kada mu je raskinut ugovor nakon što je igrač odlučio otići bez opravdanog razloga.

Diarra je dobio ponudu da se pridruži belgijskom klubu Charleroi, ali je klub odustao nakon što je FIFA odbila potpisati Međunarodnu potvrdu o transferu (ITC), čime je spriječila registraciju igrača u belgijskom savezu.

U 2015. godini FIFA je naredila Diarri da plati deset miliona eura odštete Lokomotivu, što je nagnalo bivšeg igrača Chelseaja, Arsenala i Real Madrida da tuži svjetsko krovno tijelo i belgijski Nogometni savez za odštetu pred lokalnim sudom.

Presuda CJEU također bi mogla dovesti do toga da drugi igrači pogođeni FIFA-inim propisima poput Diarre također traže odštetu.

- Svi profesionalni igrači pogođeni su ovim nezakonitim pravilima (na snazi ​​od 2001.) i stoga sada mogu tražiti kompenzaciju za svoje gubitke – naveli su su Diarrini advokati Jean-Louis Dupont i Martin Hissel u izjavi.

- Uvjereni smo da će ova “cijena koju treba platiti” za kršenje zakona EU - konačno - prisiliti FIFA da se podredi vladavini prava EU-a i ubrza modernizaciju upravljanja - navode oni.