Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da su Džaferović i Alijev istaknuli da su odnosi između dvije države izuzetno dobri i prijateljski, sa značajnim prostorom za unapređenje odnosa na polju ekonomske, energetske i kulturne saradnje.

„Razgovarano je o projektu Jadransko-jonskog gasovoda (IAP), kojim je predviđeno da se osigura direktno snabdijevanje BiH prirodnim gasom iz Azerbejdžana, što je od izuzetnog značaja imajući u vidu narastajuće izazove na evropskom tržištu kada je u pitanju snabdijevanje gasom“, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Alijev je iskazao zahvalnost članu Predsjedništva BiH Džaferoviću na više puta potvrđenoj podršci azerbejdžanskim vlastima u naporima koje poduzimaju na zaštiti teritorijalnog integriteta Azerbejdžana.

Član Predsjedništva BiH čestitao je predsjedniku Azerbejdžana na potpisivanju mirovnog sporazuma u vezi s regionom Karabah te pružio punu podršku reintegraciji teritorije Azerbejdžana.

Razgovarano je i o izazovima s kojima se azerbejdžanske vlasti suočavaju kada je u pitanju deminiranje teritorije na području Karabaha te o podršci koju deminerski timovi iz BiH mogu pružiti na ovom planu.

Predsjednik Azerbejdžana je pozvao bosanskohercegovačke kompanije da učestvuju u projektima obnove infrastrukture na području Karabaha.