- Ukoliko bi se u imenovanje članova CIK-a uključio i Dom naroda, to bi značilo da će SNSD i HDZ putem svojih delegata i većine koju imaju u ovom domu, uspostaviti potpunu kontrolu nad radom CIK-a, a time i nad samim izbornim procesom.

Članove CIK-a imenuje Zastupnički dom PS BiH i mijenjanje takvog rješenja bilo bi pogubno - naveli su iz SDA .

Dodali su kako "servilnost stranaka Trojke prema Dodiku i Čoviću više nikoga ne iznenađuje".

- Začuđujuće je, međutim, da neke od njih koje se predstavljaju kao građanske, poput SDP-a, pristaju da uopće ragovaraju o uvođenju etničkog principa odlučivanja u izboru članova CIK-a, koji je jedna od rijetkih institucija o kojoj se odlučuje građanskom voljom, samo u Zastupničkom domu PSBiH - kažu iz SDA.

Dodaju da time "ne samo da krše vlastite principe, već nanose ogromne i trajne štete interesima države".

- Najava da bi se iz Komisije za izbor i imenovanja, koja predlaže članove CIK-a, izmjenama Izbornog zakona mogli isključiti članovi koje je do sada imenovao predsjednik CIK-a i članovi Komisije koje po postojećim rješenjima imenuje predsjednik VSTV-a, jasno govore o namjerama predlagača i njihovoj želji da imaju punu političku kontrolu nad izbornim procesom.

SDA će se odlučno suprotstaviti namjerama Trojke da CIK preda SNSD-u i HDZ-u, a isto očekujemo i od drugih političkih stranaka iz probosanskog bloka, kao i od opozicije iz entiteta RS - navode u saopćenju.