Iako smo već ušli u drugi kvartal 2024. godine, a rok za usvajanje budžeta institucija Bosne i Hercegovine istekao još 31. decembra prošle godine, aktuelna državna vlast očigledno nije u stanju pripremiti ni nacrt budžeta i uputiti ga u dalju proceduru, saopćeno je danas iz SDA.

- Ova činjenica još jednom potvrđuje da državna vlast funkcioniše samo kada je to u interesu SNSD-a i HDZ-a. Tako je bilo sa budžetom za prošlu godinu koji je usvojen prije isteka prvog kvartala jer je "Trojka" pristala na izdvajanje 70 miliona KM za kupovinu zgrade u vlasništvu kuma Milorada Dodika.
Imajući u vidu da su laž o usvajanju prošlogodišnjeg budžeta u rekordnom roku koristili kao argument o isplativosti "politike kompromisa", kako "Trojka" naziva svoj podanički odnos prema SNSD-u i HDZ-u, građani s pravom mogu strahovati zbog ovogodišnjeg odugovlačenja i pitati se koliko će ih novca koštati novi "kompromisi" unutar vladajuće koalicije - saopćili su iz SDA i dodali:

- Pozivamo aktuelnu državnu vlast da konačno odustanu od političkih trgovina javnim novcem, te da hitno pripreme i u proceduru upute budžet za 2024. godinu koji će predvidjeti dovoljno sredstava za finansiranje ključnih obaveza Bosne i Hercegovine u ovoj godini, poput organizacije Lokalnih izbora po novim propisima koje je donio visoki predstavnik.