“Protiv organizatora i osoba koje su iz budžeta osigurale sredstva za obilježavanje neustavnog ‘dana Rs-a’ bit će podnesena krivična prijava Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog kršenja Krivičnog zakona BiH koji se odnosi na neizvršavanje i nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH”, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije. 

“Krivičnu prijavu u ime SDA podnijet će potpredsjednik Stranke Ramiz Salkić, o čemu će javnost biti detaljno informisana. Pozivamo predstavnike udruženja žrtava rata da također podnesu krivične prijave i time izvrše dodatni pritisak na Tužilaštvo BiH koje izbjegava da po službenoj dužnosti pokrene krivični postupak protiv odgovornih osoba. Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o tome da 9. januar ne može biti ‘dan RS-a’ je jasna i nedvosmislena, a kršenje i nepoštivanje te odluke je krivično djelo”, navodi se u nastavku saopćenja.

“Tog dana 1992. godine”, podsjećaju iz SDA, “izvršen je udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, što je bio uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je gotovo kompletno vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovječnosti i genocid nad Bošnjacima.”

“Istrajavanjem da se 9. januar obilježava kao ‘dan RS-a’, politički predstavnici entiteta Rs slave naslijeđe presuđenih ratnih zločinaca Karadžića, Mladića i drugih, što je anticivilizacijski čin i poruka da od secesionističke i šovinističke politike nisu odustali”, navodi se u saopćenju Stranke demokratske akcije.