Visoki predstavnik u BiH pozdravlja današnje imenovanje u Domu naroda Parlamenta FBiH i na posljednju upražnjenu poziciju sudije u Ustavnom sudu FBiH.

Kako se navodi u saopćenju Ureda visokog predstavnika (OHR), visoki predstavnik želi uputiti pohvale zbog današnje odluke delegata Doma naroda Parlamenta FBiH.

"Potpuno funkcionalan Ustavni sud FBiH, u punom sastavu, što omogućava tom sudu da izabere sudije na upražnjena mjesta u Vijeću za vitalni interes, nakon godina odlaganja i političkih blokada, važan je element u obnavljanju vladavine prava i funkcionalnih institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Visoki predstavnik je rekao da je ovo imenovanje važan korak u provođenju Paketa funkcionalnosti FBiH koji je donio 2. oktobra", navodi se u saopštenju.

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravio je današnje kompletiranja imenovanja sudija u Ustavni sud FBiH, čime je osiguran nesmetan rad ove ključne institucije na poštovanju Ustava FBiH i sprečavanju daljnjih blokada. Visoki predstavnik je čestitao svim novoimenovanim sudijama Ustavnog suda FBiH.

Visoki predstavnik sada očekuje brzo formiranje zakonodavne i izvršne vlasti, u skladu sa voljom birača izraženom na dan izbora. Ne može biti daljnjih odlaganja niti političkih igara koje bi držale FBiH kao taoca, dodao je visoki predstavnik, navodi se u saopštenju.

Inače, Taletović (42) je pomoćnik federalnog ministra pravde, a bio je ministar u Vladi TK, kada je tadašnji premijer Sead Čaušević podnio ostavku u februaru 2014. godine usljed pritiska javnosti zbog višednevnih demonstracija i paljevine zgrade u kojoj su bile prostorije Vlade TK.