Ministar je ponovio da je islamsko hodočašće isključivo za ibadet, dok neki postavljaju pitanje da li je izjava očigledna referenca na rat u Gazi.
  
Saudijska vlada je ponovila svoj stav da je godišnje islamsko hodočašće hadž isključivo vjerski događaj samo za bogoslužje, a ne mjesto političkog izražavanja.

Ministar Tawfiq Al-Rabia je rekao: "Hadž je za obožavanje, a ne za bilo kakve političke slogane", dodajući da je rukovodstvo posvećeno osiguravanju da hodočašće "utjelovljuje najviši nivo odanosti, mira i duhovnosti."

Saopštenje je odgovor novinaru koji je ministra pitao o pravilima i kaznenim mjerama u vezi sa isticanjem "političkih i sektaških slogana".

Saopćenje dolazi u trenutku kada milioni ljudi iz cijelog svijeta kreću u Meku na hodočašće, nakon što je saudijski Vrhovni sud objavio da će ono početi 14. juna, a Kurban-bajram, koji označava njegov kraj, biti 16. juna.

Iako je uobičajeno da vlasti osiguraju da se tokom hodočašća ne prikazuju politički simboli, ova izjava je izazvala pitanja da li se očito odnosi na pokazivanje solidarnosti s Gazom usred izraelskog brutalnog rata protiv enklave.

 

Prošlog mjeseca je saudijska vlada navodno povećala hapšenja građana koji su kritizirali Izrael na društvenim mrežama, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na zvaničnike i aktiviste.

Unatoč tome što kraljevstvo nije formalno priznalo Izrael od njegovog stvaranja 1948. godine, spekulacije o potencijalnom sporazumu o normalizaciji između Rijada i Tel Aviva nakon sličnog poteza Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Ministarstvo vanjskih poslova kraljevine saopćilo je u februaru da se normalizacija s Izraelom neće dogoditi bez prekida vatre u Gazi i koraka u pravcu postizanja palestinske državnosti.