Saudijska Arabija je službeno predala svoju ponudu za domaćinstvo Svjetskog prvenstva u nogometu 2034. godine, izvijestio je Gulf Online, dodajući da se očekuje da će kraljevstvo dobiti turnir zbog odsustva konkurentskih ponuda.

Najava je uslijedila nakon odobrenja saudijskog princa Mohameda Bin Salmana (MBS), nakon što su ispunjeni svi detalji i zahtjevi ponude, navodi zvanična Saudijska novinska agencija.

Ponudu je FIFA-i u Parizu dostavila zvanična delegacija koju su predvodili ministar sporta princ Abdulaziz Bin Turki Bin Faisal i predsjednik Fudbalskog saveza Saudijske Arabije Yasser Al-Misehal.

„Posvećeni smo tome da budemo domaćini izuzetnog izdanja FIFA Svjetskog prvenstva koje će po prvi put u historiji takmičenja predstavljati 48 timova u jednoj zemlji… i pomoći u njegovanju generacije sportista sposobnih da se takmiče na najviša svjetska pozornica. Nastavit ćemo da prikazujemo svijetu transformaciju naše nacije u svim sektorima”, rekao je Bin Faisal.

Zvanično proglašenje pobjedničke ponude očekuje se tokom sastanka Generalne skupštine FIFA-e u decembru.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino pohvalio je "izvanredne" korake Saudijske Arabije u razvoju fudbala.

U objavi na Instagramu u nedjelju Infantino je rekao: “Saudijska Arabija je veoma važan partner FIFA-e i igra važnu ulogu u razvoju fudbala. Oni su organizovali izvanredno i uspješno FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo 2023. i poduzeli su velike korake u razvoju ženskog fudbala, što sam iz prve ruke vidio dok sam prisustvovao utakmici saudijske Premijer lige za žene između Al Ahlija i Al Ittihada prošlog decembra.”

U kontekstu izglednog domaćinstva Svjetskog prvenstva za deset godina Saudijska Arabija je ranije saopćila da planira izgraditi stadion sa kapacitetom 92.000 gledalaca u Rijadu koji može ugostiti velike međunarodne događaje.

Saudijsko ministarstvo sporta otkrilo je odobreni projekat za stadion, koji bi trebao biti završen u četvrtom kvartalu 2029. godine.

Stadion bi trebao služiti kao glavna baza saudijske reprezentacije i bit će dio sportskog kompleksa koji će sadržavati zatvorenu sportsku dvoranu, olimpijski bazen i druge sadržaje. Dobit će ime po saudijskom kralju Salmanu.

"Ovaj dizajn je odabran između nekoliko podnesaka šest međunarodnih kompanija, osiguravajući da ispunjava zahtjeve FIFA-e i standarde održivosti i arhitektonske izvrsnosti", javlja SPA.

U martu je Saudijska Arabija pokrenula kampanju za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2034. godine. Ponuda je gotovo sigurna da će uspjeti zbog odsustva bilo kakvog drugog iskazivanja interesa prije roka FIFA-e krajem prošle godine.