Lideri stranaka takozvane “trojke” (SDP, NiP i NS) za ponedjeljak u 13 sati su zakazali sastanak i uputili poziv svim parlamentarnim strankama na državnom niovu o temi izmjena Ustava BiH s ciljem implementacije presuda iz Strazbura.

U pozivu se navodi da predstavnici stranaka, a najviše do tri člana iz svake delegacije pripreme svoje prijedloge o spomenutoj temi.

No, već su počele stizati odbijenice. U saopćenju koje su poslali iz SDA poručuju da se neće odazvati.

"Poziv je i suštinski i formalno diletantski, čak nije ni potpisan od predsjednika SDP-a, NIP-a i NS, a očekivanje da svi akteri u roku dva-tri dana dostave svoje prijedloge pokazuje zabrinjavajuću neozbiljnost s kojom ‘trojk’a pristupa tako važnim pitanjima kao što je ustavna reforma. Još je gore po ‘trojku’ što ovakvim odnosom prema suštinskim pitanjima za državu želi graditi jeftini PR, pokušavajući ublažiti štetu nakon dogovora kojeg su sa SNSD-om i HDZ-om postigli na Dodikovom privatnom imanju u Bakincima kod Laktaša", tvrde iz SDA.

Iz SDA su saopćili da bi vladajuća koalicija ‘trojka’ - SNSD - HDZ, trebalo da u Parlamentu BiH ponudi rješenje, te da zvanično, sa svim detaljima upozna cjelokupnu bh. javnost.

"Uostalom, na tome da vladajuća koalicija mora ponuditi rješenja predstavnici ‘trojke’ su insistirali godinama dok su bili u opoziciji, pa je pitanje zbog čega sada odustaju od vlastitih principa. Jasno je da je dogovor iz Laktaša opasan po državu, na šta upozoravaju i domaći i dobronamjerni međunarodni akteri, i da sada ‘trojka’ formalnim, neozbiljnim sastancima pokušava ublažiti vlastitu štetu. SDA neće učestvovati u spašavanju ‘trojke’", zaključili su.

Ostale stranke se do sada nisu izjašnjavale o ovom pozivu. A poziv je upućen na adrese: SDA, SNSD, SDP, HDZ, DF, NiP, NS, SDS, PDP, BHI KF, Za pravdu i red, DEMOS, Ujedinjena Srpska i NES.