Predsjednik nekadašnje Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Sanjin Kodrić, nakon što je najstarijem bošnjačkom društvu u novijoj historiji na vlastitu inicijativu ukinuo ime, piše na svojem Facebooku da je odluka na Skupštini, kojom je rukovodio Šaćir Filandra, donesena „plebiscitarno“. Protiv je bio predsjednik Gradske organizacije „Preporod“ Zenica Ajdin Huseinspahić, što je Kodrić prešutio. Huseinspahić je, kako saznajemo, na Skupštini koja se održala u Travniku na Dan Bošnjaka, ustvrdio da je „ovo ime amanet“  i da sebi ne može „dopustiti da na dan Bošnjaka ukida ime 'Preporod'“.

Huseinspahić je upozorio na niz flagrantnih kršenja Statuta „Preporoda“ prilikom ovako krupne odluke, za koju je tražio da mora biti predmetom šire rasprave. Naime, Upravni odbor Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, na inicijativu predsjednika Sanjina Kodrića, donio je Odluku da se prepoznatljivo ime "Preporod" izbriše iz naziva ove najstarije bošnjačke kulturne institucije i da se od sada zove samo BZK. Bez šire rasprave i potvrdom Skupštine nekadašnji “Preporod” postaje novo udruženje građana pod nazivom BZK sa dorađenim statutom, a stari logo je zamijenjen falsifikatom i simbolom jedne od najveće sramote i poniženja koju su Bošnjaci preživjeli tokom svoje historije.

SAMO BOŠNJACI BEZ IMENA KULTURNOG DRUŠTVA: KODRIĆ POBRKAO DRŽAVE

U nizu kolopleta obrazloženja stoji i da je ovaj naziv “anahron”, i to upravo u imenskom dodatku “Preporod”, a koji, naime, prema Kodriću predstavlja historijski istrošen i u međuvremenu gotovo u potpunosti obesmišljen relikt nacionalno-romantičarskog koncepta kulture i pripadajućih nominacijskih praksi s kraja 19. i početka 20. st. Kodriću smeta i to što se ime “Preporod” povezuje  s islamskim novinama “Preporod” te ovu promjenu smatra navodnom modernizacijom. Međutim, takvo nešto nije palo na pamet društvima HKD “Napredak” i SKD “Prosvjeta”, ni jevrejskom kulturno-prosvjetnom i humanitarnom društvu “La Benevolencija”, koji i dalje njeguju i čuvaju svoje tradicionalno ime te pod njime obrazuju i prosvjećuju svoj narod, u kontekstu vremena, ali sa istom svrhom koja je postojala i u 19. stoljeću kada su osnovani. Ukratko, Hrvati su u Bosni i Hercegovini hrvatizirani kroz „Napredak“, Srbi su srbizirani kroz „Prosvjetu“, a Bošnjacima je sada ukinuto ime onoga najljepšega (kulturnog društva „Preporod“) što su imali te ih je Sanjin Kodrić vratio na simbol pod kojim su na najgori način ponižavani pod čizmom srpskog kralja.

Sramotni falsifikat Sanjina Kodrića: Velikosrpsku monarhističku "Gajretovu" značku iz 1928. povezao je sa 1903. godinom kada je "Gajret" bio nešto sasvim drugo i kao svoj simbol imao polumjesec i zvijezdu. Objašnjenje u nastavku: 

Očito je da samo Bošnjaci, i to baš na datum obilježavanja 28. septembra – Dana Bošnjaka, ostaju bez imena kulturnog društva koje su osnovali velikani bošnjačke kulture i nauke. Dakle, umjesto da se modernizira sadržaj i projektni nacrt ovog društva, mijenja se ime sa jalovim obrazloženjem. Ipak, Kodrić i za to ima objašnjenje jer on sada nepostojeći “Preporod” ne vidi u društvu kojemu i pripada, među bosanskohercegovačkim nacionalnim kulturnim društvima Hrvata “Napredak” i Srba “Prosvjeta”, nego se upoređuje sa Maticom hrvatskom i Maticom srpskom, što je potpuno neprihvatljivo i van konteksta organiziranja nacionalnih kulturnih društava u Bosni i Hercegovini. Također, Kodrić u svojem jednoglasnom labirintu ne prepoznaje pojam “nacionalni”, nego uporno u svojoj inicijativi ponavlja riječ „narod“. Ono što može sablazniti jeste i to da skandalozni politolog Suad Kurtćehajić ime Bošnjak vidi kao anahrono, što je vrlo zanimljiva koincidencija sa Kodrićevim zaključkima o anahronosti ”Preporoda”. Mnogi već sada upozoravaju šta je sljedeće – da B komponentna u zajednici kulture evoluira u Bosansku jer Kodrić ima potrebu kontinuiranog ovuliranja.   

Postoje sumnje da je ovo sve urađeno kako bi se stvorile statutarne pretpostavke za izbor Sanjina Kordića kao predsjednika i nakon što mu istekne drugi četverogodišnji mandat.

Neki aktivisti iz Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet“ ovo su komentirali da bi valjda sada i oni trebali predjenuti ime u MDD – Muslimansko dobrotvorno društvo jer je ovo "Merhamet" anahrono i ljude zbunjuje zato što ga miješaju s poznatom turskom istoimenom serijom.

UMJESTO MJESECA I ZVIJEZDE VELIKOSRPSKA ŠTAFETNA BAKLJA TROBOJKA

Pri tome je umjesto dosadašnjeg obilježja Bošnjačkoj zajednici kulture vraćen simbol prosrpskog "Gajreta". Iako se Sanjin Kodrić poziva na osnivača “Gajreta”, bošnjačkog preporoditelja Safveta bega Bašagića, te navodno sljeduje „Gajret“ od 1903. godine kada je i osnovan, vrlo lahko je ustanoviti da su simboli koje upotrebljava Bašagić na svojim izdanjima u “Gajretu” ni više ni manje nego polumjesec i zvijezda. No, to je za Kodrića, bit će, krajnji anahronizam, za razliku od simbola koji je on uzeo kao novi logo BZK-a.

"Gajret" u svojim počecima koristio polumjesec i zvijezdu, a ne monarhističku velikosrpsku štafetnu baklju koju je podmetnuo Sanjin Kodrić

Riječ je o „Gajretovoj“ znački predstavljenoj 1928. godine na 25 godišnjicu postojanja ovog društva, kada je ono bilo svjetlosnim godinama udaljeno od Bašagićevih ideala i uveliko izražavalo otvorenu srpsku nacionalnu pripadnost. Dakle, „Gajret“ nije počeo kao prosrpsko društvo i ono u što se pretvarao tokom godina 1928. godine nije imalo nikakve veze sa Bašagićevim idejama i vizijama. Gajretovci u Sarajevu 1928. godine otvaraju bistu Safvetu begu Bašagiću i viču: „Dolje Spaho!“. Naime, JMO na čelu sa Mehmedom Spahom vodila je otvorenu antigajretovsku politiku zbog njihovog ekstenzivnog srbovanja, kojem se suprotstavljala i „Narodna uzdanica“.

Hadži Hafiz Halid ef. Hadžimulić je prema zapisima njegovog učenika i pisca Šabana Gadže o  „Gajretu“ i Gajretovcima rekao sljedeće: „Oni su naginjali Srbima, i stvarno su, kad su se dograbili vakufa, sve rasprodali i uništili. Doveli su Islamsku zajednicu na prosjački štap. Čak, da su mogli, i džamije bi prodali! Svi su otišli u ateiste (komuniste).“

Još skandaloznije od toga jeste da „Gajretova“ značka, koju je Sanjin Kodrić falsificirao i na nju ispisao isključivo 1903. godinu te je odabrao za novi logo BZK-a, ustvari u sebi nosi boje koje se koriste u srpskim monarhističkim simbolima Kraljevine Jugoslavije (zastava i grb). „Gajretova“ značka predstavlja ruku koja stremi u vis uz dodatak štafetne baklje, što je česta propagandistička slika velikosrpskih monarhističkih sportskih i sokolarskih sletova i spletova.

Trobojka značka "Gajreta" sa monarhističkom štafetnom bakljom, izdana 1928. povodom proslave 25 godina postojanja društva, koju je preuzeo Sanjin Kodrić, falsificirao i smjestio u 1903. 

Također, u duhu tog vremena, „Gajretova“ značka varijacija je na orjunaške (jugoslavenski unitaristi, nacionalisti i teroristi) značke i organizacije preko kojih je velikosrpska politika željela prisvojiti nesrpske zemlje.

Gajretovci su bili inspirisani simbolima i značkama velikosrpskih nacionalista koji su djelovali kao terorističke organizacije i npr. zagovarali da čitav Jadran bude srpski 

Šta zapravo simbolizira gajretovska štafetna baklja otkriva se godinu dana kasnije – 5. decembra 1929. godine, kada se osniva organizacija „Soko“ Kraljevine Jugoslavije. Prema srpskim izvorima bila je to jedinstvena viteška organizacija osnovana sa namjerom da podiže tjelesno zdrave, moralno jake i nacionalno svjesne državljane. Odmah po osnivanju uprava „Sokola“ zatražila je blagoslov kralja Aleksandra Karađorđevića da njegovog sina prvijenca učlani u novoosnovano društvo. Pet godina kasnije članovi „Sokola“ iz Sarajeva, u znak zahvalnosti Petru Prvom Karađorđeviću Oslobodiocu, koji je kao Petar Mrkonjić učestvovao u “ustanku za oslobađanje Bosne i Hercegovine” i doprinio njenom pripajanju Jugoslaviji, organiziraju nošenje štafetne baklje. „Sokolci“ iz grada na Miljacki pretrčali su 355 kilometara do Oplenca i tamo zapalili kandilo.

ZELENA VIŠE NIJE U MODI UDRUŽENJA GRAĐANA BZK

Nekadašnji „Preporod“, kojem je Sanjin Kodrić ukinuo ime nakon 34 godine postojanja, sada je neka vrsta „Gajreta“ koji izviruje iz sjene najsramnije prošlosti i koji se zove BZK. Ime „Preporod“ su odabrali i promovirali, među ostalima, velikani Alija Isaković, Muhsin Rizvić, Enes Duraković i Munib Maglajlić, sa željom da zaobiđu bilo kakve konotacije vezane uz velikosrpsko muslimansko društvo „Gajret“ ili „Narodnu uzdanicu“ koja je zaključno sa proglašenjem NDH završila u promicanju nacionalnog hrvatstva. Neki od istaknutih Gajretovaca su na koncu završili u četničkim zločinačkim formacijama tokom Drugog svjetskog rata.


Istaknuti Gajretovac Mustafa Mulalić sa fesom na glavi uz četničkog koljača Dražu Mihailovića, zalagao se za regrutovanje muslimana u četničke redove

Logo „Preporoda“ radio je jedan od najvećih bosanskohercegovačkih slikara i grafičara Dževad Hozo, i on je u zelenoj boji te sugerira na paunove koji su motiv u islamskoj kaligrafiji, a prema umjetnikovoj ideji bilo je riječ i o rascvjetalom ljiljanu.

Umjesto toga, sada imamo logo „Gajreta“ iz faze kada je bio oružje za srbizaciju Bošnjaka u rukama kralja i velikosrpske monarhističke ideologije, iz vremena kada su pjevali himne tzv. „Srba muslimana“, iz vremena srpskog muslimanskog društva jedne monarhije koja je na koncu završila u četničkom pokretu. Umjesto zelenog pauna sada imamo srpsku monarhističku trobojku sa bakljom u rukama, ili štafetom namijenjenom za „kralja i otadžbinu“.

TROJKINE TROBOJKE SANJINA KODRIĆA

Bošnjaci su na Dan Bošnjaka izgubili svoje kulturno društvo „Preporod“ i dobili neki BZK na čelu sa Sanjinom Kodrićem, koji odnedavno od vlasti trojke, odlukom federalne vlade, prima 500 hiljada maraka godišnje za svoj rad, plus još dodatnih stotinjak hiljada od SDP-ovog ministra kulture u Kantonu Sarajevo. Baš kao što su Gajretovci 1928. godine otvarali bistu Bašagiću i vikali „dolje Spaho“, tako je Sanjin Kodrić nedavno doveo premijera nametnute vlasti Nermina Nikšića da govori o Bašagiću na otvorenju izložbe arhive ovog velikog bošnjačkog pisca.

Prije toga je Kodrić, uz visoke zvaničnike SDP-a, najavio izradu „prve bosanskohercegovačke kraljevske opere“ koja se temelji na romanu "Ljetopis o kralju Tvrtku" SDP-ovog državnog zastupnika i bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića. Kodrić je prije toga bio dužnosnik SDA, dok je bila u vlasti, i to na mjestu člana Predsjedništva SDA, ali se pokazao kao potpuno razočarenje, a toj stranci obećavao je obrazovne i kulturne preporode. Sada je zeleni preporod van mode i na redu je da se okuša u trojkinim trobojkama. Slika i prilika je istinskog Gajretovca iz druge (teško bolesne) faze ovog društva, koja nema nikakve veze sa Safvetom begom Bašagićem i simbolom polumjeca i zvijezde koja je krasila prva izdanja zdravog „Gajreta“.

Za Dan Bošnjaka sramotna promocija novog društva BZK, nekadašnjeg "Preporoda", pod velikosrpskim simbolom. Prema informacijama koje imamo Travničani su bili obmanuti i nisu uopće bili svjesni šta im je servirao Sanjin Kodrić 

U jednom kontinuitetu bošnjačkih zabluda i snishodljivosti, pehlivanstva i pokoravanja nametnutim vlastima BZK je sada simbol jednog novog diskontinuiteta pod logom i bojama srpske monarhističke zastave.   

Da bi naši čitatelji bolje shvatili o čemu je ustvari riječ, prenosimo autentični arhivski zapis koji otkriva šta je bio skupštinarski ambijent Srba muslimana iz „Gajreta“ koji su marširali za kralja i otadžbinu, agitirali za srpstvo te podrivali tadašnju bošnjačku politiku. Dakle, ovdje možemo vidjeti kako je funkcionirao život pod logom koji je Sanjin Kodrić vratio u novo udruženje građana pod nazivom BZK:

„Poštovana skupštino!

Dozvolite mi da u ime Gajreta, u ime naše omladine, u ime svih prijatelja Gajreta, pozdravim izaslanika najvećeg i najmilijeg prijatelja Njegovog Veličanstva Kralja u osobi divizijskog đenerala gosp. Svete Matića. (Skupština burno pozdravlja đenerala Matića, kličući frenetično i dugotrajno Njihovim Veličanstvima, Kralju Aleksandru i Kraljici Mariji, te protektoru Gajreta Njeg. Kralj. Visočanstvu Prestolonasljedniku Petru). Poslije ovog sekretar Hamid Kukić predlaže da se uputi Njeg. Vel. Kralju pozdravna depeša slijedećeg sadržaja:

'Njegovom Veličanstvu Kralju Aleksandru,

Mnogobrojni članovi Gajreta, sakupljeni iz sviju krajeva naše divne Otadžbine, hitaju da podastru pred Uzvišeno Prestolje, sa današnje glavne skupštine, najsrdačniju zahvalnost što je Vaše Veličanstvo ukazalo najveću počast Gajretu i dozvolilo da naš mili Prestolonasljednik Petar bude zaštitnik Gajreta. Sa ushićenjem pozdravljaju svog Kralja Oslobodioca, Kraljicu Mariju i protektora Gajreta Prestolonasljednika Petra. Neka živi Kraljevski Dom. Predsjednik skupštine Dr. Hasanbegović.'“

HIMNA SRBA MUSLIMANA
(autor Osman Đikić, upravljao srpskim “Gajretom” već 1909.)

Haj, nek jekne pjesma laka,
Čedo našeg srca, žarka,
Nek napuni sv'jet!
Mis'o naša sveta čista,
Kô proljetno sunce blista,
Kô aprilski cv'jet.
Nek odjekne, nek se ori,
Naša nam je duša zbori,
Pojmo složio oj!
Sveta vjera nam ne krati
Imenom se svojim zvati,
Ljubit' narod svoj!
Pojmo pjesmu, braćo mila,
Pravda j' uvjek pobjedila,
Pravdu voli Bog.
U pomoć će Allah biti,
Svetu svoju milost sliti
Vrhu pravednog.
Pojmo pjesmu, nek se vije,
Neka bratsku ljubav sije
Kroz naš zavičaj!
Srpska vila eno hiti,
Da nam lovor-vjence kiti,
Pojmo složno haj!