Pismo je uputio visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianu Scmidtu, UN-u, te ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke i Nizozemske u Bosni i Hercegovini.

Također, pismo je uputio i predsjednici bosanskohercegovačkog entiteta RS Željki Cvijanović, potpredsjedniku RS Ramizu Salkiću i predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine Ranku Debevecu.

"Po naredbi načelnika Opštine Bratunac vrši se 'sanacija' Zemljoradničke zadruge Kravica - lokacije na kojoj je 13. jula 1995. godine ubijeno najmanje 1.300 Bošnjaka od strane pripadnika Specijalne brigade policije RS-a. Ovo znači da će lokacija strijeljanja, gdje su još uvijek jasno vidljivi tragovi egzekucije ljudi, biti uništena zajedno sa svim materijalima i predmetima koji su direktno povezani s genocidom. Ovaj lokalitet predstavlja mjesto najvećeg stradanja Bošnjaka u genocidu u Srebrenici po broju žrtava", podsjetio je reisul-ulema.

Na ovom lokalitetu masovnog pogubljenja nalazili su se predmeti ubijenih, dijelovi njihove odjeće, čahure od metaka i dijelovi bombi kojima su ubijani, kao i fizički tragovi ubijanja u zidovima i podovima objekata. Tragovi zločina i dalje su vidljivi po zidovima zemljoradničke zadruge - tragovi gelera i metaka koji su okončali živote podrinjskih Bošnjaka.

"Napominjem da je ovaj zločin presudama domaćih i međunarodnih sudova dokazan van razumne sumnje, koristeći najmoderniju forenzičku tehnologiju poznatu čovječanstvu u tom trenutku. Po svakoj razumnoj logici, ljudskosti i suosjećanju bi ovo mjesto bilo proglašeno mjestom memorijalizacije, odnosno mjestom sjećanja na žrtve. Ipak, vlasti u Opštini Bratunac su odlučile da idu drugim putem - da 'saniraju' ovaj lokalitet u nadi da će uništiti i njihovu krvavu historiju. Godinama unazad porodice žrtava genocida obilaze mjesta stradanja svojih najmilijih, uključujući i Zemljoradničku zadrugu Kravica, pokazujući snagu i hrabrost, podsjećajući svijet na svu okrutnost i destruktivnost koju mržnja proizvodi. Više puta su pozivali na njeno adekvatno obilježavanje, ali nažalost nisu naišli na empatiju i podršku nadleženih organa", napisao je reisul-ulema u pismu.

Podsjetio je da je Zemljoradnička zadruga Kravica u javnom vlasništvu Opštine te da je više puta onemogućeno porodicama žrtava da pristupe ovom lokalitetu i da na adekvatan način obilježe ovo stratište.

"Ovim putem vas pozivam da podržite moju inicijativu da se Zemljoradnička zadruga Kravica, ali i druga stratišta žrtava genocida - Nova Kasaba, Orahovac, Petkovci, Brana, Kozluk, Piliće i Branjeva, obilježe kao mjesta stradanja. Ovim bi se onemogućilo uništavanje dokaza i tragova genocida, a porodice žrtava genocida bi ostvarile barem mali dio pravde koja im pripada - da nesmetano obilježe stratišta svojih najmilijih", naveo je je reisul-ulema Kavazović, objavila je MINA.

Vlasti entiteta RS pozvao je da spriječe najavljenu "sanaciju" u opštini Bratunac, ali i da se suzdrže od takvih poteza u budućnosti, jer oni čine štetu međuetničkim i međureligijskim odnosima u Bosni i Hercegovini.