Londonski The Times predstavlja je kao malo poznatu odvjetnicu i razvedenu majku troje djece koja želi okončati borbe u Ukrajini i osloboditi političke zatvorenike. Navaljni je pozvao svoje pristaše da glasaju za bilo kojeg protukandidata kako bi se oslabio Putinov utjecaj.

Katarina Duntsova ulazi u kampanju sa sloganom “Vratite budućnost našoj zemlji”. Izjasnila se da će, ako postane predsjednica, potrošiti novac na poboljšanje životnih uvjeta, umjesto na nove tenkove. Bivša regionalna televizijska novinarka Duntsova živi u Rževu, 350 kilometara od Moskve, gdje je bila članica gradskog vijeća od 2019.

Za Times je rekla da ju je strah, jer je svjesna da su najglasniji Putinovi kritičari ubijeni, zatvoreni ili otjerani u egzil. No, strah ne bi trebao prevladati, poručuje. Ako bude izabrana, učinit će sve da osigura da do mira u Ukrajini dođe što je prije moguće. No odbacuje optužbu da su svi Rusi krivi za rat. “Rusija nije Putin, a Putin nije Rusija. Nisam pristalica kolektivne krivnje”, ističe.

Times piše da su na pomno kontroliranim izborima dosad dopuštali barem jednog liberalnog kandidata “kako bi pružio iluziju demokracije”, no bira ga Kremlj. Katarina Duntsova odbacuje mogućnost da bi mogla biti ikebana vlasti. O svojoj kandidaturi razgovarala je s drugim opozicionim aktivistima i političarima, kaže ona. Pristaše su je savjetovali da ne daje puno intervjua stranim medijima da je vlast ne bi napala kao “stranog agenta”.