Poslanik u Narodnoj skupštini Republike srpske Ramiz Salkić kazao je danas, reagujući na ultimatum koji je postavio predsjednik Rs-a Milorad Dodik Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, da je potpuno jasno da se ovdje radi o kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i pokušaju političke diskreditacije Ustavnog suda BiH.

“Oni koji ovih dana grčevito napadaju Ustavni sud BiH pod izgovorom zaštite interesa Rs i Srba trebali su svojim primjerom i u svojoj avliji dokazati takvu vrstu principijelnosti”, smatra Salkić.

On ističe da upravo Dodik i njegovi poslušnici tolerišu, a i podržavaju, jer bez te podrške to se ne bi moglo dešavati, da Ustavni sud entiteta Rs radi po Poslovniku koji je suprotan ustavnim odredbama i odredbama Zakona o Ustavnom sudu entiteta Rs.

“Da su dosljedni i principijelni u zaštiti interesa svih naroda najprije bi naložili Ustavnom sudu entiteta Rs da se drži odredbi Ustava RS i Zakona o Ustavnom sudu. Ovako je potpuno jasno da se radi o kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i pokušaju političke diskreditacije Ustavnog suda BiH s ciljem opravdavanja u javnosti postupaka nepoštivanja i neprovođenja odluka Ustavnog suda BiH u ovom entitetu, što je bila dosadašnja praksa”, ističe Salkić.

On navodi da se Ustavni sud BiH u proteklim godinama pokazao “kao jedina brana za legitimizaciju separatističke politike Milorada Dodika i kao takav je smetnja i prijetnja za ostvarenje konačnog ratnog cilja velikosrpske politike u BiH”.

“Nakon što su uz podobne bošnjačke predstavnike i koordiniranu politiku s Čovićevim HDZ-om ovladali procesima donošenja odluka u svim državnim organima, na red je došao Ustavni sud da se uspostavi struktura i pravila po kojima će u datom trenutku taj Ustavni sud legitimizirati Dodikovu separatističku politiku i politiku HDZ-a po kojoj se bez Hrvata iz Hercegovine neće moći kupiti ni flaša vode, ako to nije njihov interes”, rekao je Salkić.