Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a reagirao je na vijest da je Adebayo Babajide, zamjenik šefa Delegacije EU Johanna Sattlera, zajedno sa diplomatama iz zemalja članica EU-a, danas u Bratuncu odao počast "nevino ubijenim civilima na tom području od 1992-1995."

Sattlerov zamjenik i diplomati iz EU-a odali počast i srpskim vojnicima koji su ubijali civile Bošnjake u Bratuncu!?

- Dođete odate počast žrtvama genocida, a onda dođete i odate počast vojnicima vojske koja je presuđena da je počinila genocid. Ovo je očiti dokaz da bi neki baš kao i 1995. godine sjedili i posmatrali novi genocid nad Bošnjacima bez da bi bilo šta poduzeli - naveo je Salkić, te dodao:

- Ovo su oni koji svojim postupcima ohrabruju Srbiju i bosanske Srbe da izgrađuju 'srpski svet' na štetu Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. Oni koji odaju počast vojnicima vojske koja je počinila genocid nad Bošnjacima ni na koji način ne zaslužuju naše poštovanje i uvažavanje - poručio je Salkić.

Dodao je da "nije moguće biti na strani nevino ubijenog i ubice".

- Vi ste danas pokazali da vaše saosjećanje sa žrtvama genocida nije iskreno i da ste spremni izjednačiti žrtve i njihove ubice.

Vi ste se svjesno ili ne, sasvim svejedno, stavili u službu velikosrpske kampanje i laži da su ubica i ubijeni isti.

Da li znate, a sigurno da znate da ste položili cvjeće pripadnicima brigade koja je bila ključna u počinjenju genocida nad Bošnjacima sigurne zone UN Srebrenica.

Da li ste posjetili memorijalni centar Veljaci u Bratuncu gdje su pokopane neke od bošnjačkih žrtava onih kojima ste danas položili cvjeće i iskazali poštovanje.

Niste, jer vas zanima ravnoteža a ne stvarna istina! - zaključio je Salkić.