Sadam Husein, nekada najtraženiji čovjek na svijetu, nakon velike potrage uhapšen je na današnji dan 2003. godine. U gradiću al-Dawru, koji se nalazi u blizini Sadamovog rodnog Tikrita otkriveno je sklonište u kojem se krio.

"Dame i gospodo, imamo ga", izjavio je tada američki civilni administrator za Irak Pol Bremer na pres konferenciji u Bagdadu i time potvrdio da je bivši irački predsjednik Sadam Husein uhapšen. 

U vješto skrivenoj rupi, Sadam Husein je boravio dugo vremena, a u njenoj blizini se nalazila i koliba u kojoj je otkriveno čak 750.000 dolara.

Također, blizu rupe pronađene su ogromne zalihe hrane, najkvalitetnija odjeća i druge stvari potrebne za svakodnevnih život. 

Nakon hapšenja Huseina, Sjedinjene Američke Države proglasile su pobjedu, ali to nije značilo njih odlazak sa područja Iraka. 

Sadam Husein je bio predsjednik Iraka duge 24 godine, od 1979. Bio je glavna ličnost u Ba'ath partiji, ugnjetavao manjine i uveo Irak u rat sa Iranom. Uhvaćen je od strane američkih snaga tokom invazije na Irak 2003. godine, a ubrzo nakon toga osuđen na smrt i ubijen.

Uprkos uklanjanju Sadama Huseina i njegovih saradnika, Irak je od 2003. godine do danas bio poprište različitih sukoba.