Turska dobrotvorna organizacija proizvodi prilagođene proteze za djecu koja su izgubila udove u prošlomjesečnim zemljotresima u Turkiye u bojama njihovih omiljenih likova iz crtanih filmova.

“Djeca ne razmišljaju kao odrasli. Ono što je važnije za njihovo mentalno zdravlje je sposobnost da pokažu svoje ruke svojim vršnjacima i da budu prihvaćeni među njima, što im daje samopouzdanje, a i izaziva pozitivne reakcije ostale djece”, rekao je u petak za Anadolu Agency Serdar Okumus, osnivač Fondacije Robotel Turkey.

Svaka protetska ruka je digitalno dizajnirana, napravljena su podešavanja za hvatanje i na nju se stavljaju omiljeni likovi djeteta ili boje tima za koji navijaju.

˝Tada se digitalni file šalje na 3D štampanje, što traje oko 18 sati˝, rekao je.

Fondacija je do sada obezbedila više od 1.000 mehaničkih 3D štampanih ruku za više od 400 djece.

˝Razlog zašto se ti brojevi ne zbrajaju je to što kada djeca razviju do određene dobi, moraju se napraviti nove mehaničke ruke. Ako je potrebna dorada ili korekcija, to se radi i ruka se ponovo štampa. Tjelesni razvoj djeteta prati se šest mjeseci do godinu dana i kada dijete preraste šaku, štampa se nova ruka˝, rekao je.

˝Nažalost, čuli smo mnogo izvještaja o amputacijama iz područja katastrofe. Iako brojke nisu konačne, jasno je da su visoke. U ovom trenutku teško je doći do konačnih vjerodostojnih informacija iz tog područja. Čuli smo da je potrebno najmanje 1.000 amputacija˝, rekao je Okumus, koji trenutno obilazi područja pogođena zemljotresom.

Rekao je da su ruke napravljene od ekološki prihvatljive bioplastike iz klipa kukuruza.

˝Ruka se aktivira pokretom lakta. Iako može obaviti samo osnovne radnje, dobra je za poticanje razvoja samopouzdanja, a također je korisna za razvoj mozga”, rekao je.

Okumus je dodao da organizacija besplatno donira proteze ruku djeci.

˝Iako se ruka može proizvesti po relativno prihvatljivoj cijeni, potrebno je puno radne snage i tražimo sponzore kako bismo mogli nastaviti raditi ono što sada radimo besplatno˝, rekao je, dodajući da se donacije mogu dati putem njihove web stranice. robotel.org.