Dvije zalutale rakete pale su danas u selo Przewodów u Poljskoj u pokrajini Lublin. Dvije osobe su poginule, objavio je poljski Radio Zet.

Kako su naveli, vatrogasna služba ranije je potvrdila da je u Przewodówu došlo do eksplozija.

“Razlozi ovog događaja trenutno nisu poznati” prenijeli su riječi Marcina Lebiedowicza, glasnogovornika okružnog štaba Državne vatrogasne službe u Hrubieszówu.

On je dodao da su dobili dojavu o eksploziji u šta su se uvjerili dolaskom na mjesto događaja. Naveo je da su dvije osobe poginule na mjestu.

Kako međutim piše njemački Bild, dvije ruske rakete pale su u selo Przewodów u blizini granice s Ukrajinom, pri čemu su poginule dvije osobe. Rakete su, kako navodi Bild, očigledno bile zalutali projektili budući da je Rusija u utorak pokrenula masivne raketne napada na Ukrajinu. Poljski premijer Mateusz Morawiecki (54) sazvao je Vijeće ministara za nacionalnu sigurnost i odbranu.

Anonimni američki obavještajni zvaničnik potvrdio je novinskoj agenciji AP da su rakete bile ruske.

Latvijski ministar odbrane Artis Pabriks napisao je na Twitteru: “Moje saučešće našoj poljskoj braći po oružju. Zločinački ruski režim lansirao je rakete koje ne ciljaju samo na ukrajinske civile, već su i pale na teritoriju NATO-a u Poljskoj. Latvija u potpunosti stoji uz naše poljske prijatelje i osuđuje ovaj zločin.

Bild piše da je incident utoliko veći jer se radi o napadu na zemlju NATO-a. U zapadnom odbrambenom savezu postoji obaveza pružanja pomoći u takvim slučajevima (član 5). Međutim, još je nejasno hoće li se to zaista koristiti.

Mađarski zvaničnici su također najavili da će sazvati svoj savjet odbrane, objavio je portparol vlade Zoltan Kovač na Twitteru.