Na današnji je dan 1447. godine rođen sultan Bajazit II. vladar golemog Osmanskog Carstva. Bio je sin i nasljednik sultana Mehmeda II. Osvajača, poznatog po osvajanju Konstantinopolja iz 1453. godine. Na prijestolje je Bajazit II. došao 1481. godine, a vladao je zatim sve do 1512. godine tj. tokom čak 31 godine, podsjeća portal Povijest.

Nakon smrti sultana Mehmeda II. u maju 1481. došlo je do sukoba oko nasljeđivanja između braće Bajazita i Džema. Prema istim onim nasljednim običajima koji su vladali na Zapadu, sultanska čast Osmanskog carstva pripala je Bajazitu.

Džem se s time nije pomirio te je vojnim pohodom osvojio Bursu, staru prijestolnicu, i proglasio se sultanom. Bajazitu je ponudio mogućnost podjele carstva koju je ovaj odbio. Zbog uzastopnih vojnih poraza Džem je u konačnici prihvatio brata kao legitimog vladara.

Ostaće upamćeno da je, kada su ovi prostori u pitanju, u doba vladavine Bajazita II. vojska Osmanskog Carstva pod Jakub-pašom 1493. godine katastrofalno porazila na Krbavskom polju pokraj Udbine vojsku hrvatskih staleža predvođenu banom Emerikom Derenčinom.

Osmanske jedinice Bajazita II. zalijetale su se u to doba duboko u prostor današnje Slovenije, sve do alpskih predjela. Bajazitova se vladavina nalazila na granici između srednjeg i ranog novog vijeka. Bajazitov unuk bio je sultan Sulejman Veličanstveni, koji se rodio 1494. godine tj. još u prvoj polovini razdoblja djedove vladavine.

Bajazit je ostao zapamćen u historiji kao veliki promotor zapadne i istočne kulture, zbog čega mu je pripala titula „Pravednika“. Posebno je volio arapski i perzijski jezik, a zanimale su ga matematika, teologija i filozofija. Slovio je kao zaštitnik pjesnika.

Prihvatio je sve protjerane Jevreje iz Španije i raselio ih po carstvu. Pomagao im je u njihovom kulturnom uzdizanju te im je dodjeljivao građanska prava. Godine 1512. bio je prisiljen abdicirati u korist svog sina Selima, koji ga je kasnije dao otrovati.