Čelnik italijanske desničarske stranke Lega Matteo Salvini obrušio se na glumca Richarda Gerea na početku suđenja u kojem je se ovaj političar tereti da je ugrozio živote 147 migranata dok je bio ministar unutrašnjih poslova.

Migranti su bili na brodu u vlasništvu španske nevladine organizacije „Open Arms“, kojim je Salvini odbio dati dopuštenje da se iskrcaju u Italiji u augustu 2019. godine, ostavivši ih tako na otvorenom moru i dovodeći njihove živote u opasnost.

Među svjedocima navedenim u tužbi nalazi se i američki glumac Richard Gere, koji je posjetio migrante na brodu dok su čekali uz obalu Italije, što je za Salvinija primjer neozbiljnosti optužbi na njegov račun.

„Hajde da razgovaramo o Richardu Gereu. Recite mi koliko je ozbiljno suđenje kada neko dođe iz Hollywooda da svjedoči o mojoj tobožnjoj gadosti“, kazao je on novinarima nakon prvog saslušanja u Palermu.

Dan ranije našalio se da će, ako Gere bude službeno imenovan svjedokom, tražiti autogram za svoju majku, prenosi CNN.

Drugi dokazi koji će se koristiti protiv Salvinija uključuju zapise hitnih poziva s broda spomenute nevladine organizacije i italijanske obalne straže kada su luku Lampedusa odobrili kao luku iskrcavanja, kako bi se utvrdilo u kojem trenutku i u kojem obliku je Salvini intervenirao.

Salvini je više puta odbacio optužbe za ugrožavanje života migranata, ali je priznao da je blokirao iskrcavanje u Italiji rekavši da je to njegova dužnost ministra unutrašnjih poslova. Tvrdi da su migranti trebali biti odvedeni u Španiju jer je plovilo „Open Arms“ bilo pod španskom zastavom.