Na Višem sudu u Beogradu do sada je završeno 31 suđenje pripadnicima Vojske Republike srpske (VRS) optuženim za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini; 26 sudskih postupaka završilo je osuđujućim presudama, a pet oslobađajućim. Oslobođeno je 11 pripadnika VRS-a, šestorica su preminula tokom suđenja, a protiv jednog je sudski postupak obustavljen zbog trajne nesposobnosti da prati suđenje. Viši sud u Beogradu dosad je osudio 46 pripadnika VRS-a na 457 godina i 2 mjeseca zatvora. Od tog broja, četvorica su pred ovim sudom potpisala sporazum o priznanju krivice – Petar Petrašević i Brano Gojković (za zločine u Srebrenici), Dragan Maksimović (Kalesija) i Milan Škrbić (Ključ). Najveća kazna, od 20 godina, izrečena je Slobodanu Mediću (Srebrenica), Dragutinu Dragičeviću (Višegrad), Darku Jankoviću (Zvornik) i Draganu Joviću (Bijeljina).

Trenutno pred Višim sudom u Beogradu traje 14 suđenja pripadnicima VRS-a, s 18 optuženih. U pripremi za početak suđenja nalazi se jedan predmet protiv petorice optuženih. Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije od Tužilaštva BiH preuzelo je još jednu optužnicu, ali optuženi još nije izveden pred sud.

Viši sud u Beogradu u četiri slučaja sudio je pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a RBiH. Dva suđenja završila su osuđujućim, a dva oslobađajućim presudama. Husein Mujanović osuđen je na četiri i po godine zatvora za zločin u Hadžićima, a Osman Osmanović na tri i po godine za zločin kod Brčkog, obojica pravosnažno osuđeni i obojica za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Oslobođeni su, obojica pravosnažno, Samir Hondo (Konjic) i Ilija Jurišić (Tuzla).

Za zločine počinjene nad Bošnjacima u Srebrenici Viši sud u Beogradu osudio je petoricu pripadnika VRS-a na 63 godine zatvora: Slobodan Medić (20), Branislav Medić (15), Aleksandar Medić (5), Petar Petrašević (13) i Brano Gojković (10), sviju pravosnažno, a oslobodio jednog: Aleksandra Vukova. Trenutno pred beogradskim sudom za zločine u Srebrenici traju dva suđenja devetorici pripadnika VRS-a: Milenku Živanoviću, te Nedeljku Milidragoviću, Aleksi Golijaninu, Milivoju Batinici, Aleksandru Dačeviću, Bori Miletiću, Jovanu Petroviću, Dragomiru Paroviću i Vidosavu Vasiću.

Za zločine počinjene nad Bošnjacima u Višegradu u Srbiji osuđena su šestorica na 75 godina zatvora: Dragutin Dragičević (20) i Đorđe Šević (15) pravosnažno, a Gojko Lukić, Duško Vasiljević i Jovan Lipovac na po 10 i Dragana Đekić na 5 godina zatvora prvostepeno, dok je Ljubiša Vasiljević preminuo tokom suđenja. Trenutno se u Beogradu  sudi Slađanu Tasiću.

Za zločine počinjene u Goraždu – trenutno se sudi Lazaru Mutlaku. Rogatica – sudi se Rajku Kušiću. Foča – osuđen Danko Vladičić na 9 godina prvostepeno. Kalinovik – osuđen Dalibor Krstović na 9 godina prvostepeno. Vlasenica – sudi se Višnji Aćimović.

Bratunac – osuđen, pravosnažno, Dalibor Maksimović na 15 godina. Trenutno u Srbiji  traju dva suđenja za zločine u Bratuncu: Jovanu Novakoviću i Novaku Stjepanoviću.

Zvornik – osuđena desetorica na 89 godina zatvora: Zoran Đurđević (8), Tomislav Gavrić (8), Zoran Alić (5), Branko Popović (15), Branko Grujić (6), Dragan Slavković (12), Ivan Korać (9), Siniša Filipović (3), Darko Janković (20) i Goran Savić (3), svi pravosnažno. Oslobođeno je petero: Damir Bogdanović, Đorđe Šević, Dragana Đekić, Dragutin Dragićević i Saša Ćilerdžić, svi pravosnažno, dok su trojica umrla tokom suđenja: Duško Vučković, Simo Bogdanović i Zoran Stojanović.

Bijeljina – osuđena trojica na 43 godine zatvora: Dragan Jović (20), Zoran Đurđević (13) i Alen Ristić (10), a oslobođen je Miodrag Živković, svi pravosnažno.

Kalesija – osuđen Dragan Maksimović na 6 godina i 2 mjeseca zatvora, pravosnažno.

 Za zločine u Brčkom pred pravosuđem u Srbiji osuđena su dvojica na 21 godinu zatvora: Nikola Vida Lujić, pravosnažno, na 8, a Miloš Čajević prvostepeno na jedinstvenu kaznu od 13, dok je Slobodan Kostić Pop pravosnažno oslobođen.

Prijedor – oslobođen je Duško Kesar, pravosnažno. Trenutno se sudi Miloradu Koturu, optuženom da je na području općine Bosanska Krupa učestvovao u strijeljanju 44 zatočenika iz prijedorskog logora „Omarska“.

Jajce – sudi se Jovi Jandriću i Slobodanu Pekezu, optuženima da su učestvovali u strijeljanju 23 civila nad provalijom u Tisavcu.

Bosanski Petrovac – osuđen Milan Dragišić na 5 godina, pravosnažno, a oslobođeni Neđeljko Sovilj i Rajko Vekić, oba pravosnažno.

Bihać – osuđen Đuro Tadić na 13 godina, pravosnažno; Nenad Bubalo je preminuo tokom suđenja, a postupak protiv Svetka Tadića obustavljen je jer je optuženi proglašen trajno nesposobnim za praćenje suđenja. Trenutno se sudi Draganu Dopuđi, optuženom da je učestvovao u strijeljanju 10 civila nad jamom „Bezdan“ ponad Ripča.

Bosanska Krupa – osuđeni, pravosnažno, troje na 22 godine zatvora: Joja Plavanjac (14), Zdravko Narančić (5) i Ranka Tomić (3).

Ključ – osuđena šestorica na 41 godinu zatvora: Željko Maričić (2), Željko Budimir (2), Milanko Dević (6), Milan Škrbić (7), Marko Pauković (12) i Dragan Bajić (12), svi pravosnažno. Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije preuzelo je još dvije optužnice za zločine počinjene u Ključu. Na jednoj su Ilija Krčmar, Svetislav Račić, Željko Bajić, Nikola Ćuk (1967) i Nikola Ćuk (1966) optuženi da su učestvovali u strijeljanju 78 bošnjačkih civila pred školom u Velagićima, a na drugoj je Branko Branković, protiv kojeg je Kantonalno tužilaštvo u Bihaću 2017. podiglo optužnicu koja ga tereti da je u selu Prhovo spalio tri ranjene žene.

Sanski Most – osuđena devetorica na 43 godine zatvora: Nenad Malić (13), Mitar Čanković (9) i Miroslav Gvozden (12) pravosnažno, a Milorad Jovanović (9) prvostepeno. U toku je jedno suđenje: Nedjeljku Aničiću, komandantu Opštinskog štaba TO tzv. Srpske opštine Sanski Most, i Branku Basari, komandantu 6. sanske brigade VRS-a.

Bosanski Novi – u toku je jedno suđenje dvojici pripadnika VRS-a: Milenku Karlici i Željku Novakoviću. Bosanska Gradiška – oslobođen, pravosnažno, Goran Šinik.

Doboj – osuđen Nebojša Stojanović na 8 godina zatvora, a Dušan Vuković preminuo tokom suđenja.

Za zločine počinjene u Tesliću u Srbiji je u toku suđenje Nebojši Miroviću, optuženom da je, kao pripadnik CJB Teslić, učestvovao u surovim premlaćivanjima civila, često i do smrti.

Prema podacima Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, do sada je na Višem sudu u Beogradu osuđeno 38 pripadnika Vojske SAO Krajine, JNA i paravojnih formacija i izrečena im je ukupna kazna od 369 godina zatvora za zločine u Hrvatskoj. Oslobođeno ih je 16, petorica su umrla, a sudski postupci protiv trojice su obustavljeni zbog bolesti. Sve su presude pravosnažne.

Za zločine u Vukovaru osuđeno ih je 20 na 210 godina zatvora: Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević i Goran Mugoša na po 20 godina, Nada Kalaba na 11, Ivica Husnik na 15, Miroslav Đanković i Saša Radak na po 5 godina, Petar Ćirić na 15, Damir Sireta na 15, Milan Bulić na 2 godine, Žarko Milošević (priznao krivicu) na 9 i Dragan Mitrović na 15 godina, Saša Stojanović na 6, Darko Perić i Radovan Vlajković na po 4 i Jovan Dimitrijević, Zoran Kosijer i Radisav Josipović na po 3 godine, te Božidar Soldatović na 15 godina.

Pored toga, trojica su osuđena pred Okružnim sudom u Sremskoj Mitrovici – za zločine u Šidu izrečena im je kazna od 38 godina i 6 mjeseci zatvora: Pavle Drašković (10), Goran Vuković zvani Šojka (15) i Milan Nikolić zvani General (3 godine i 6 mjeseci).

Četvorica su osuđena za zločine u Belom Manastiru na 36 godina i 6 mjeseci zatvora: Zoran Vukšić (20), Slobodan Strigić (10), Branko Hrnjak (5) i Velimir Bertić (1,5); četvorica za zločine u Ličkom Osiku na 43 godine (Čedomir Budisavljević na 13, Mirko Malinović na 12, Milan Bogunović na 10 i Bogdan Gruičić na 8), trojica za zločine u Gospiću na 8 godina (Nikola Konjević i Milorad Lazić na po 3, Mirko Marunić na 2), dvojica za zločine u Karlovcu na 33 godine (Pane Bulat na 20 i Rade Vranešević na 13), a po jedan za zločine u Osijeku (Darko Radivoj na 12), u Daruvaru (Boro Trbojević na 10), u Staroj Gradiški (Milan Španović na 5), u Slunju (Zdravko Pašić na 10) i u Sremskoj Mitrovici (Marko Crevar priznao krivicu i osuđen na 1 godinu i 6 mjeseci).

Optužnica za zločine u Vukovaru oslobođeno ih je 14: Milan Lančužanin, Jovica Perić, Milan Vojnović, Predrag Dragović, Milorad Pejić, Slobodan Katić, Predrag Madžarac, Vujo Zlatar, Marko Ljuboja, Mirko Opačić, Dragan Lončar, Miroslav Milinković, Milan Devčić i Željko Krnjajić, dok su petorica umrla tokom suđenja: Đorđe Šošić, Aleksandar Nikolaidis, Dragan Bačić, Miodrag Dimitrijević i Petronije Stevanović, a postupak protiv Ljubana Devetka obustavljen je zbog moždanog udara, a protiv Milana Radojčića suđenje miruje zbog bolesti.  

Osijek – oslobođen je Žarko Čubrilo, a optužnica protiv Bože Vidakovića odbačena je zbog privremene nesposobnosti izazvane bolešću. Gospić – oslobođen je Perica Đaković. Dubrovnik – postupak protiv Vladimira Kovačevića Ramba, komandanta 3. bataljona 472. motorizovane brigade JNA, obustavljen zbog psihičke bolesti.

Pred sudovima u Srbiji do sada je zbog ratnih zločina počinjenih na Kosovu osuđeno 14 pripadnika Vojske Jugoslavije i MUP-a Republike Srbije na 158 godina i 6 mjeseci zatvora. Pred Višim sudom u Beogradu osuđena su desetorica na 158 godina zatvora: Slađan Čukarić na 20, Radojko Repanović na 20, Miroslav Petković na 15 i Milorad Nišavić na 13, te  Rajko Kozlina na 15 godina zatvora za zločine u Suvoj Reci; a Dragan Borojević, Željko Đukić, Dragan Medić i Saša Cvjetan na po 20 i Miodrag Šolaja na 15 godina zatvora za zločine u Podujevu. Pred Višim sudom u Nišu osuđena su trojica na 7 godina i 6 mjeseci za zločine u Prizrenu: Rade Radojević na 3, Danilo Tešić na 2 godine i 6 mjeseci i Mišel Seregi na 2 godine. Pred Okružnim sudom u Požarevcu osuđen je Boban Petković na 3 godine zbog zločina u Suvoj Reci.

Do sada je pred sudovima u Srbiji oslobođeno 10 pripadnika VJ i MUP-a Republike Srbije optuženih za zločine na Kosovu, a jedan je preminuo tokom suđenja. Pred Višim sudom u Beogradu oslobođena su sedmorica: Pavle Gavrilović, Radoslav Mitrović, Nenad Jovanović, Ramiz Papić i Zoran Petković oslobođeni su optužnice za zločine u Suvoj Reci, a Sreten Popović i Miloš Stojanović optužnice koja ih je teretila da su ubili trojicu državljana SAD albanskog porijekla dovedenih s Kosova u Petrovo Selo. Pred Okružnim sudom u Požarevcu osuđen je Đorđe Simić (bio optužen za zločine u Suvoj Reci). Pred okružnim sudom u Nišu oslobođeni su Miloš Simonović i Dragiša Marković (bili su optuženi za zločine u Prištini i nije im suđeno za ratni zločin već za ubistvo), a tokom suđenja je preminuo Zlatan Mančić, optužen za ratni zločin u Prizrenu.

Trenutno na Višem sudu u Beogradu traju dva suđenja pripadnicima VJ optuženima za zločine na Kosovu, na jednoj optuženičkoj klupi sjedi 11 optuženih, a na drugoj jedan: Toplica Miladinović, Milojko Nikolić, Abdulah Sokić, Srećko Popović, Siniša Mišić, Slaviša Kastratović, Boban Bogićević, Veljko Korićanin, Vladan Krstović, Lazar Pavlović i Milan Ivanović, kao i Predrag Vuković, optuženi su za učešće u ubistvu 121 civila albanske nacionalnosti u pećkim selima Ljubenić, Pavljan, Ćuška i Zahać. Ranko Momić (Peć) nalazi se u bjekstvu.  Jedan sudski postupak, onaj protiv Dejana Bulatovića, optuženog za zločine u okolini Peći, trenutno je u mirovanju zbog bolesti optuženog.

 

Suđenja pripadnicima OVK-a

Do sada je na sudovima u Srbiji osuđeno 10 pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) na 134 godine i 6 mjeseci zatvora. Viši sud u Beogradu osudio je dvojicu: Ramadana Maljokua (priznao krivicu) na 1 godinu i 6 mjeseci za zločin u Gnjilanama i Antona Lekaja na 13 godina za zločin u Đakovici. Viši sud u Nišu u jednom sudskom postupku osudio je osmoricu: Šićera Maljokua, Džafera Gašija, Demuša Gacaferija, Dema Maljokua, Argona Isufija, Antona Čunija, Alija Rabita i Rustema Berišu na po 15 godina.

Pred Višim sudom u Beogradu u dva sudska postupka oslobođeno je 18 pripadnika OVK-a: u prvom, optužnice za zločin u Gnjilanama, oslobođeni su: Fazli Ajdari, Idriz Aliju, Redžep Aliju, Sadik Aliju, Burim Fazliju, Faton Hajdari, Ferat Hajdari, Samet Hajdari, Ramadan Halimi, Ahmet Hasani, Nazif Hasani, Aguš Memiši, Šefket Musliju, Šemsi Nuhiju, Šaćir Šaćiri, Selimon Sadik i Kamber Sahiti, a u drugom optužnice za zločine u Prizrenu oslobođen je Kađnjeti Mark.

Trenutno na Višem sudu u Beogradu, u tri procesa, sudi se trojici pripadnika OVK-a: Ramadanu Maljokuu, optuženom za zločin u Uroševcu, Neziru Mehmetaju, za zločinu u Klini i Duli Petritu, dok se Sinan Morina nalazi u bjekstvu.