Kandidati za mjesta u iranskom zakonodavnom tijelu za četverogodišnji mandat započeli su svoju predizbornu kampanju, sedmicu prije izbora. Birači će na izbore 1. marta za novi saziv iranskog parlamenta i Vijeća čuvara revolucije. Novi parlament će se formirati krajem maja.

Oko 15.200 kandidata odobrili su pravnici zaduženi za proces provjere da se takmiče za 290 mjesta u parlamentu, što je rekordna brojka od Islamske revolucije 1979. godine. Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Ahmeda Vahidija, teren je pripremljen za demokratsko nadmetanje među grupama različitih ukusa i političkih sklonosti. On je rekao da kandidati i njihove pristalice treba da poštuju zakonske okvire izbora, pozivajući ih da vode kampanju uz punu disciplinu i da se suzdrže od ponižavanja drugih kandidata.

Novinar Maziar Khosravi rekao je da su većina kandidata, posebno u malim izbornim jedinicama, doktori, inženjeri, državni službenici i nastavnici koji nisu povezani ni sa jednom političkom opcijom. Vijeće čuvara je u srijedu poslalo imena odobrenih kandidata ministarstvu unutrašnjih poslova koje organizuje izbore.

Među kandidatima je 1.713 žena, što je dvostruko više od 819 koliko ih je bilo 2020.  

Sadašnji predsjednik parlamenta Mohammad Bagher Qalibaf kandidovat će se za izbore iz svog rodnog grada, izborne jedinice na udaljenom sjeveroistoku, nakon što je prije četiri godine osvojio mjesto u glavnom gradu Teheranu.

Na dvostrukim izborima, 144 vjerska lidera će se takmičiti za Vijeća čuvara revolucije koje ima 88 mjesta što je savjetodavno tijelo vođe islamske revolucije. Njihov mandat je osam godina. Prema iranskom ustavu, Skupština nadgleda vođu zemlje i bira njegovog nasljednika.

Sadašnji član Skupštine predsjednik Ebrahim Raeisi tražit će ponovni izbor u Skupštinu u izbornoj jedinici u provinciji Južni Horasan.

Ajatolah Hamenei: Put reforme prolazi kroz izbore
 
Vođa Islamske revolucije ajatolah Seyyed Ali Khamenei poziva na masovnu izlaznost na predstojeće izbore širom zemlje, rekavši da put reformi prolazi kroz izbore.

Posljednji parlamentarni izbori održani su 2020. godine na pozadini bijesa javnosti zbog američkog ubistva nacionalnog lidera general-pukovnika Kasema Sulejmanija.

Vođa Islamske revolucije ajatolah Ali Hamenei rekao je da svi treba da učestvuju na izborima.

„Važno je izabrati najbolju osobu, ali prioritet je da ljudi učestvuju“, rekao je on.

Lider je rekao da političke razlike ne bi trebalo da utiču na nacionalno jedinstvo iranske nacije protiv neprijatelja.

“Izbori su glavni stub Islamske Republike. Način reforme zemlje su izbori.”

Učešćem na izborima iranski narod "sve vrste zavjera, pobuna i terorističkih akata neprijatelja pretvara u sigurnost", rekao je u četvrtak ministar obavještajnih službi Esmaeil Khatib.

“Njihovo učešće na izborima proizvodi održivo odvraćanje. Naši građani znaju da izlazak na izbore stvara sigurnost”, rekao je on.