Prema informacijama dobivenim od sigurnosnih izvora, MIT je na osnovu prikupljanja obavještajnih podataka utvrdio da se sirijski državljanin Lokman Ismail, pripadnik PKK/KCK-a, nalazi na sjeveru Iraka

Nacionalna obavještajna organizacija (MIT) Turkiye neutralizirala je Lokmana Ismaila, kodnog imena "Siyar Muhtar", jednog od takozvanih vođa terorističke organizacije PKK/KCK, u operaciji na sjeveru Iraka, javlja Anadolu.

Prema informacijama dobivenim od sigurnosnih izvora, MIT je na osnovu prikupljanja obavještajnih podataka utvrdio da se sirijski državljanin Ismail, pripadnik PKK/KCK-a, nalazi na sjeveru Iraka.

Ismail, kodnog imena "Siyar Muhtar", za kojeg je utvrđeno da je bio aktivan u separatističkoj organizaciji oko 30 godina, neutraliziran je na mjestu gdje je lociran.

Navedeno je da je član PKK/KCK-a Lokman Ismail prošao obuku od vođe organizacije, Abdullaha Ocalana, provodio oružane aktivnosti u Turkiye između 1996. i 2004. godine, te se preselio u regiju Zap 2004. i prošao obuku u kampovima separatističke organizacije.

Utvrđeno je također da je terorista dao naredbu za bombaški napad na dva automobila u četvrti Seyhan, u Adani, 2019. godine.

U svojoj 40-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koju su Turkiye, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija označili kao terorističku organizaciju, odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu, novorođenčad i starce.