Udruženje tužilaca FBiH oštro osuđuje neprimjerene izjave na press konferenciji Elmedina Konakovića u svojstvu ministra vanjskih poslova BiH usmjerene na tužioce s ciljem da se diskreditira njihov rad i ugrozi tužilačka nezavisnost. Ovakvi napadi na integritet pravosuđa predstavljaju napad na vladavinu prava i pokušaj podrivanja povjerenja u institucije koje štite zakon i pravdu.

Koristeći govornicu ministarstva, neargumentiranim izjavama ministar Konaković dovodi postupajuće tužioce u aktuelnim predmetima u negativan kontekst ali i pokušava da utiče na ishod takvih predmeta. Udruženje tužilaca FBiH daje punu podršku kolegama, koji svakodnevno rade na zaštiti prava građana i borbi protiv kriminala.

Tužioci igraju ključnu ulogu u očuvanju pravde i poštivanju zakona te je njihova nezavisnost od političkog uticaja od suštinskog značaja.

Pozivamo sve relevantne institucije i društvo u cjelini da podrže nezavisnost tužilaca a političare da se suzdrže od javnih istupa koji podrivaju povjerenje u rad pravosuđa. Njihova uloga je da podrže nezavisnost i integritet pravosudnog sistema, umjesto da ga dovode u sumnju. Također ih pozivamo da prijave nadležnim institucijama svaku argumentiranu sumnju u rad pravosudnih organa, a ne da zloupotrebljavaju govornice zbog plasiranja netačnih informacija u javnost.