Bolnice na jugu i zapadu SAD-a izvijestile su da liječe više djece zaražene virusom korona nego ikada prije i da se pripremaju za drastičan porast broja oboljelih među najmlađom populacijom.

U ovim dijelovima SAD-a broj slučajeva zaraze skočio je u posljednjih šest sedmica jer se vrlo zarazni soj delta širi prvenstveno među nevakcinisanim osobama. To dovodi do porasta broja bolesne djece na mjestima gdje je širenje varijante veliko, ističu stručnjaci za javno zdravstvo.

Djeca mlađa od 12 godina još uvijek nemaju pravo na vakcinaciju, a stope vakcinacije za djecu između 12 i 17 godina ostaju relativno niske, prema podacima koje je prikupila Američka pedijatrijska akademija. Iako je mnogo manja vjerovatnoća da će djeca razviti ozbiljne simptome vezane za COVID-19 ili da će umrijeti od virusa, nedavni podaci Ministarstva zdravstva pokazuju da je broj hospitalizirane djece na najvišem nivou otkako se pojavio virus.

Pedijatrijske klinike spremaju se za povećanje broja slučajeva zaraze s povratkom djece u škole. Zapošljavaju više medicinskih sestara, ubrzavaju čišćenje soba, prave planove za nepredviđene situacije, šire kapacitete te pripremaju osoblje za porast slučajeva multisistemskog upalnog sindroma u djece ili MIS-C. Rijetko stanje koje se može pojaviti nekoliko sedmica nakon infekcije COVID-19 MIS-C može dovesti do oštećenja organa ili čak smrti bez odgovarajuće dijagnoze i liječenja.

Još uvijek nije sasvim jasno da li varijanta delta čini djecu osjetljivijom u odnosu na prethodne sojeve. I dok neki vjeruju da bi situacija mogla kulminirati, drugi pedijatri ne misle da delta uzrokuje ozbiljniju infekciju u djece od prethodnih sojeva. No s velikim širenjem delte, broj djece hospitalizirane s COVID-19 infekcijom daleko je veći nego ikada ranije, piše Wall Street Journal.