Eurozastupnici su u u srijedu naveče u Evropskom parlamentu zatražili međunarodnu istragu o "izbornoj prijevari u Srbiji", a dio njih pozvao je države članice Evropske unije da ne prihvate rezultate izbora dok se ta istraga ne okonča.

Prijevremeni parlamentarni i djelimično lokalni izbori, uključujući i one za Beograd, održani su 17. decembra, a državna izborna komisija proglasila je pobjedu vladajuće Srpske napredne stranke predsjednika Aleksandra Vučića.

Opoziciona koalicija lijevog centra "Srbija protiv nasilja" je, govoreći o brojnim nepravilnostima, optužila vladajuće da su izbori pokradeni, prvenstveno u Beogradu. Na brojne nepravilnosti i izborni inženjering ukazali su i međunarodni promatrači, čiji se cjelovit izvještaj očekuje u narednim sedmicama.

"Nema demokratije bez fer i slobodnih izbora", poručio je tokom sinoćnje rasprave u EP-u zastupnik zelenih Thomas Waitz, ocijenivši da to nije bio slučaj s  izborima u Srbiji, prenijeli su beogradski mediji iz Strasbourga.

Njegova stranačka kolegica Viola Von Cramon naglasila je da je bila promatrač na brojnim izborima, ali da u 20 godina nije svjedočila takvoj situaciji kakva je bila u Srbiji tokom decembra.

Spominjući masovne migracije birača SNS u Beograd, kao i dovođenje ljudi iz Republike srpske, Von Cramon je konstatirala kako je jasno da su izbori ukradeni, a da je postizborna situacija u Srbiji takva da je potrebna međunarodna istraga.

Govoreći o izborima u Beogradu, ona je naglasila da bi opozicija pobijedila da izbori nisu pokradeni, te da se opoziciji onemogućava da Ustavnom sudu Srbije podnese zahtjeve za njihovim poništenjem.

Von Cramon je ocijenila da je i međupartijski dijalog instrument za medijaciju između vlasti i opozicije, te da je EP u toj situaciji kredibilan partner za obje strane.

Slovenački socijaldemokratski zastupnik Matjaž Nemec poručio je da ne može zamisliti budućnost EU-a bez Srbije i njezinih građana kao ravnopravnih članova, ali strahuje da članstvo u EU "možda nije iskren, strateški i krajnji cilj srpskog vodstva".