Sud Bosne i Hercegovije odredio je pritvor odbjeglom zamjeniku direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zoranu Galiću, javlja Istraga.ba.

Ovaj medij javlja da je ista pravosudna instanca donijela odluku o raspisivanju Interpolove potjernice.

Ti dokumenti sada, preko Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, idu u centralu Interpola koji bi početkom sedmice trebao u svoju bazu crvenih potjernica ubaciti i onu protiv Zorana Galića koji se nalazi u Hrvatskoj.

U komunikaciji Sky aplikacije dokumentirane su njegove, kao i veze više policijskih zvaničnika BiH s kriminalnim miljeom.

Podsjetimo, još traje saga oko smjene Zorana Galića sa pozicije zamjenika direktora SIPA. Vijeće ministara danas nije razmatralo status Zorana Galića jer su Bošnjaci u VM tražili da bude smijenjen, a prijedlog je bio da bude raztriješen dužnosti na vlastiti zahtjev. Ministar sigurnosti Nenad Nešić je tvrdio da je pitanje smjene u rukama Nezavisnog odbora, a Nezavisni odbor je tvrdio da su oni svoj posao odradili. Predsjednik Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Enes Obralija izjavio je za Fenu da je Nezavisni odbor 1. augusta 2024. godine jednoglasno donio odluku, odnosno zaključak kojim je uputio prijedlog Vijeću ministara BiH za smjenu zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zorana Galića, istovremeno imajući u vidu i da je Galić podnio zahtjev za razrješenje, a što je već bilo poznato Vijeću ministara, jer su ga dan ranije imali pred sobom i razmatrali.