Amina Meholjić Čorbo, rođena u Sarajevu, završila je Ekonomski fakultet. Ipak, danas se bavi kreativnim ručnim radom pod nazivom “Maslačak Design”, a sve je krenulo s rođenjem njezinog prvog sina prije pet i po godina. Tada je, iz želje da sačuva svaki važan moment odrastanja sina, naišla na ideju da napravi kartice dostignuća za njega, kao i radosnicu. Kako su mjeseci prolazili, ljudi su se sve više interesirali za njene radove, pa je tako i asortiman proizvoda rastao. Danas pravi razne vrste dekorativnih plakata, kartice dostignuća za djecu i trudnice, kao i godišnji planer, zatim planer za vjenčanja, trudnice i slično. “Prateći potrebe kupaca, odlučila sam da dizajniramo i ramazanski planer, koji je vrlo brzo dotakao srca mnogih. Iz želje da ramazan učinim posebnijim i za mog petogodišnjaka, ove godine sam dizajnirala i ramazanski kalendar. Imali smo malo vremena, a mnogo ideja. Srećom, za nekoliko dana došli smo do finalnog izgleda i kalendar se našao kod mnogih kupaca. Reakcije su jako pozitivne, mališani, a i roditelji su oduševljeni i uzbuđeni što kroz igru mogu učiti i uključiti se u ramazanske aktivnosti”, kaže Meholjić Čorbo.

S obzirom na to da sve radi sama uz pomoć supruga, ističe da su u jednom momentu morali prestati primati narudžbe za ramazanske kalendare jer nije bilo moguće stići sve do ramazana. Međutim, upiti za kalendare i dalje pristižu pa su se odlučili uraditi još jednu seriju.

“Moj sin je oduševljen svime što mama radi, želi da vidi, isprati, učestvuje u izradi, a i najdraža mi je njegova pohvala. Odlična stvar kod ramazanskog kalendara jeste ta da pažnju drži cijeli mjesec. Naš sin konstantno priča o zadačićima koje je odradio, a s nestrpljenjem čeka sutradan da vidi šta mu je novi zadatak. Mlađi sin je još beba pa su mu interesantni samo baloni”, kaže Meholjić Čorbo.

Govoreći o ramazanu u svojoj porodici, Amina Meholjić Čorbo ističe da su nju i njenu braću roditelji odgajali tako da se u toku ramazana maksimalno potrude da intenziviraju obavljanje svih ibadeta. Kuća se nije posebno ukrašavala jer dekoracije kao današnje nisu ni postojale, ali je morala biti čista. Porodični sehuri i iftari ispunjeni smijehom i razgovorom je, kako kaže, nešto što će pamtiti cijelog života. “Sada kada imam svoju porodicu, suprug i ja se trudimo da se prilagodimo vremenu u kojem živimo, te da ispunimo želje našoj djeci, da stvaramo uspomene i sjećanja, ali i da u sve to utkamo i momente iz našeg djetinjstva i tradicije naših porodica. S obzirom na to da je moj suprug hafiz, ramazane prije pandemije smo provodili obilazeći džamije u kojima je on bio jedan od učača mukabela. Starijem sinu je to bilo posebno interesantno. Na kraju svake mukabele se znao iskrasti i sjesti babi u krilo, posmatrati i upijati sve oko sebe u džamiji pa nam onda kući prepričavati”, govori ova mlada majka dvoje djece. Iako joj ramazani u džamijama mnogo fale, naglašava da je zdravlje najpreče. Nada se da će uskoro moći i mlađem sinu pokazati čar ramazana u džamijama.

DJEČIJA RADOST I IBADET

Nejla Omerović Ihtijarević živi u Visokom, a studira u Sarajevu na Filozofskom fakultetu. Majka je dvije djevojčice i porodica i fakultet joj oduzimaju najviše vremena. Ipak, ovog ramazana, u želji da osmisli nešto za svoju djecu i djecu svojih poznanika kao ramazanski poklon, kreirala je ramazanski kalendar. Nakon što su poznanici i porodica vidjeli konačni rezultat, bili su oduševljeni, te je odlučila ponuditi svoj proizvod i drugima. “Kalendar koji pravim je zapravo ručno sklopljena kutija s djeci zanimljivim dizajnom i njihovim imenom sa strane. Ima 30 odjeljaka, za svaku noć ramazana, a u svakom je po jedan slatkiš za tu noć, do kojeg dijete dolazi tako što prstićima otkloni papirnu prepreku. Djeca se uče i skromnosti jer efekt cjelodnevnog čekanja i truda da otvore slatkiš za tu noć doprinosi da se dodatno raduju”, pojašnjava Omerović Ihtijarević. Dosadašnje reakcije djece, kako kaže, divne su, a najviše ih privlače dizajn i boje, a potražnja je puno veća od očekivanog.

“Starija kćerka je jako uzbuđena, stalno se nudi da i ona pomogne u procesu pravljenja i pakovanja. A posebno je raduje ukrašavanje kuće za ramazan. I u našoj porodici je to najsretniji mjesec u godini. Pored posvećivanja vremena ibadetu, koristimo vrijeme i da se prisjetimo univerzalnih ramazanskih vrijednosti, napravimo osvježenje u našim životima, usporimo sa svakodnevnim životnim obavezama i podsjetimo se šta su istinske vrijednosti”, ističe Omerović Ihtijarević.

Iza brenda “Sumens” stoji Amela Šurković Bečirović iz Sarajeva, diplomirani ekonomista, koja se danas bavi izradom personaliziranih poklona, suvenira, dekoracija. S izradom ukrasa za ramazan počela je prošle godine. “Veliki broj naših kupaca bio je daleko od svojih najmilijih, bez mogućnosti da vrijeme provedu skupa, tako smo imali veći broj upita za sitnicama kao poklonom za ramazan. Naš ramazanski baner je bio veliki hit među mališanima. Dobili smo nebrojeno povratnih informacija da su djeca oduševljena kako samim proizvodima, tako i činjenicom da su sa svojim roditeljima ukrašavali dom kao čin pripreme za ramazan”, objašnjava Šurković Bečirović, dodajući da su ove godine proširili asortiman proizvoda.

Najviše je tražen ramazanski kalendar, koji ima 30 prozorčića, zatim vaktija, na kojoj se svaki dan kredom upisuje dan, vrijeme sehura i iftara. Već na samom početku ramazana imali su vrlo pozitivne povratne informacije. A ono što je najljepši dio jeste da su i najmlađi zadovoljni posebno što su i sami uključeni u zadatke ramazana. Iako se zbog pandemije osjeća lošija ekonomska situacija, ističe da broj upita za proizvode ipak raste, jer su pogotovo praznici ljudima dodatni motiv da obraduju nekoga.

RAMAZAN JE VRIJEME ZA PRESJEK STVARI

“Ramazan je vrijeme da napravimo presjek stanja, osvrnemo se na to šta smo učinili u prethodnoj godini. Šta smo učinili ispravno, a šta trebamo unaprijediti, na čemu trebamo dodatno raditi. Mjesec Allahove milosti i oprosta, prilika za nove izbore u životu, da napravimo prekretnicu, da živimo univerzalne, savremene vrijednosti koje su nam itekako potrebne u ovim izazovnim vremenima punim negativnosti, otuđenja, nepoštovanja i nerazumijevanja. Svakako, najljepši dio je provesti ramazan sa svojom porodicom, a nama je u ovogodišnjoj pripremi ukrasa pomagala i naša najmlađa pratiteljica, koja je i kritičar naših ideja i koja nam je pojela sve slatkiše namijenjene za kalendar”, s osmijehom govori Šurković Bečirović.

Još jedna mlada majka koja se bavi ručnim radom jeste Edina Dervišević Hodžić iz Bihaća. Edina trenutno živi u Velikoj Kladuši. Po zanimanju je profesor tjelesnog odgoja i sporta, ali danas uživa u grafičkom dizajnu kombinirajući svoje ideje i prenoseći ih na papir kroz razne programske elemente. Prošle godine za ramazan počela je pripremati i ramazanske kalendare za djecu i odrasle, kao i ukrasne zastavice u raznim bojama i dezenima. Radeći postere za djecu, nadošla je i na ideju ramazanskog kalendara kako bi postači mogli lakše voditi evidenciju o danima koje su ispostili. Na pitanje o reakcijama kupaca, ističe da je najbolji odgovor to da uvijek ima onih koji se vrate po još, te da većinom djeca koja vide njene proizvode kod drugih obavezno traže isto od svojih roditelja.

Edina Dervišević Hodžić majka je dvije djevojčice, starija kćerka uživa pomagati u pravljenju proizvoda, dok je mlađoj još uvijek sve igra. “Jedva čekam da još porastu pa da ramazanske dekoracije pravimo skupa. Ramazan dočekujemo s posebnom radošću, trudimo se da taj mjesec što više provedemo u ibadetu i pokornosti Allahu. Najljepši trenutak je kada se pale kandilji za vrijeme iftara i kada starija djevojčica odbrojava minute kako bi nas na sav glas obavijestila da možemo iftariti”, priča Dervišević Hodžić.

Brend “Mer-As” dolazi iz Tešnja, a mlada majka koja se “krije” iza ovih radova i dalje želi da sve ostane samo s nazivom “Mer-As” jer i sama jako često poklanja svoje proizvode, i to ljudima koje i ne zna, a sve kako bi ih obradovala. Počela je s izradom postera, setova za uređenje doma, šolja, vizitki, cekera, a posljednjih mjesec dana izrađuje radove laserskim rezanjem i graviranjem, u čemu joj pomaže i suprug. Prošle godine počela je praviti ramazanske zastavice, a ove godine tu su i ornamenti, slike Ramazan mubarek i ramazanski kalendar.

“Otkako sam se udala, uvijek su mi u ramazanskim danima falile djevojčice od brata i imala sam želju da ih obradujem što poste. Tako je nastala ideja da napravimo ramazanski kalendar od medijapana u koji bih mogla ostaviti poklončiće za njih. Hvala Allahu, to se svidjelo i kupcima, pa smo imali mnogo upita za taj proizvod. A najdraže mi je da kupci pošalju sliku ukrašenog doma s detaljima iz naše radionice”, kaže majka dvogodišnje djevojčice, za koju ističe da joj i najveći pomagač iako napravi više posla za svoje roditelje, ali je najbitnije da uživa s njima.

“Ramazan je poseban, hvala Allahu pa imamo taj mjesec kad osjetimo posebnu radost i sreću. To pokušavam prenijeti i na svoje radove, pa tako i svake sedmice nešto poklanjam na svojoj stranici na društvenim mrežama. Jedna djevojka, koja je dobila poklon od nas, javila nam se i rekla da je cijelu stranicu pretražila da vidi koja Mersa joj je poklonila sliku. To mi je bilo simpatično jer ustvari ime 'Mer-As' je nastalo od imena mog supruga i naše djevojčice”, kaže ova majka iz Tešnja.