Narodna skupština Republike srpske imenovala je Radomira Lukića, profesora Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu, za novog sudiju Ustavnog suda Republike srpske. Lukić je bio jedan od pomagača u skrivanju ratnog zločinca Radovana Karadžića, zbog čega ga je visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown smijenio i zabranio imenovanje na javne dužnosti. Također, bio je dio Karadžićeve klike koja je 1992. pisala Ustav Rs. A poznat je i po svome neslaganju s odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Lukić je govorio prošle godine na skupu u Banjoj Luci koji je organizirala Boračka organizacija Rs povodom odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini. Nakon što je izbiflao već poznate izlizane floskule o zapadnoj uroti i političkom Sarajevu, okupljenima je postavio nekoliko pitanja, a neki od odgovora nisu se baš svidjeli Lukiću. „Jeste li vi genocidan narod?“,  upitao je Lukić. Iz publike su se začula dva odgovora. „Jesmo“, povikali su jedni. „Ne“, povikali su drugi.

Sličan odgovor, pomiješano „da“ i „ne“, mogao se čuti i na drugo Lukićevo pitanje: „Je li Republika srpska genocidna tvorevina?“. Publika se malo dozvala pa je na treće pitanje, koje je glasilo: „Je li Republika srpska rezultat borbe za slobodu“ dala „tačan“ odgovor, ali, valjda ponesena prethodnim odgovorom, na sljedeće pitanje: „Jeste li spremni Republiku srpsku da predate bilo kome?“ odgovorila: „Jesmo.“

U jednom nedavnom intervjuu Lukić je za Ustavni sud BiH kazao da je to „poluga urušavanja Republike srpske“ i nastavio: „OHR i Ustavni sud BiH su instrumenti i poluge urušavanja Srpske. Paradoks – pomenuti sud se već godinama ponaša neustavno, drugim rečima, prevazilazi granice svoje ustavne nadležnosti i u celom nizu sporova on, ustvari, stvara nove ustavne norme koje ne postoje ili donosi odluke koje su u suprotnosti s važećim ustavnim normama u BiH. I sam OHR je izašao iz utvrđenih principa svog delovanja. U aneksu 10 Ustava BiH nigde ne piše da će se visoki predstavnici moći ponašati kao ustavotvorci, zakonodavci, sudije ili izvršni organi upravne vlasti, što oni godinama unazad rade“, kazao je Lukić.