Parlament španske afričke enklave Ceuta proglasio je Santiaga Abascala, lidera krajnje desničarske stranke Vox, za personu non grata u petak zbog izazivanja mržnje protiv lokalnog muslimanskog stanovništva, javlja Anadolu Agency (AA).

Takav potez dolazi nakon Abascalove posjete toj španskoj teritoriji u maju. On je stigao dok su se hiljade slivale u Ceutu iz Maroka usred diplomatske prepirke između dve zemlje.

Tokom posjete, on je insinuirao da je muslimansko stanovništvo Ceute u dosluhu s Marokom kako bi napalo Ceutu.

"Abascal je u teškom trenutku došao da dolije ulje na vatru. Uvrijedio je veći dio grada, i ne samo muslimane. Bilo je uvredljivo za svakoga ko vjeruje u pluralnost našeg raznolikog društva", rekla je poslanica Fatima Hamed, koja je iznijela historijski zahtjev.

Zahtjev je prošao nakon što je deset političara iz različitih partija glasalo za, devet konzervativnih političara Popularne stranke bilo je suzdržano, a Vox je dao svoja četiri glasa protiv zahtjeva.

"Vox se oslanja na politiku maltretiranja muslimana u Ceuti. Niko ne bi trebalo da potcjenjuje krajnju desnicu jer se ona uklapa u institucije uništavajući miran suživot i ponižavajući demokratiju", rekao je Manuel Hernandez iz Socijalističke partije tokom rasprave.

U međuvremenu, Abascal je na Twitteru naveo da "ni osvajači ni njihovi saučesnici neće nas uplašiti".

Tokom rasprave u Ceuti, lokalni političari Voxa nazvali su Hamed rasistom i "vukom u ovčijoj koži".

"Svaki dan pokušavate da nas isprovocirate, posebno muslimane koji ovdje predstavljaju cjelokupno stanovništvo Ceute", uzvratila je udarac.