Uzor cijelom muslimanskome ummetu, posljednji Allahov poslanik Muhammed, a. s, svojim je životom i djelovanjem motivirao i nadahnuo i mnoge svjetske velikane koji nisu bili muslimani. O njemu, ali i o islamu kao vjeri, najljepše su govorili mnogi naučnici filozofi, pisci, glumci, svjetski lideri, državnici, od Indije, preko Zapadne Evrope do Amerike.

Jedan od njih je indijski filozof i mislilac, svestrani umjetnik i književnik Rabindranath Tagore. Tagore je rođen 1861. godine u Kalkuti, a umro 1941. u istom gradu. Godine 1913. postao je prvi neevropljanin koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost.  

Iako sin hinduskog filozofa i propovjednika, Tagore je čitao o islamu i upoznao se s njim, pokazivao zadivljenost islamom i njegovim Poslanikom. Govorio je:

"Islam je velika vjera. Uspio je sebi privući ljude sirom svijeta. Iz tog razloga ima mnogo neprijatelja, ali zahvaljujući svojoj izraženoj jednostavnosti, njegove zastave uvijek će se vihoriti visoko.

Islam je ona vjera koja je vjerama koje su joj prethodile priznala njihovu vrijednost. Islam nije porekao nijednu vjeru koja mu je prethodila. Naprotiv, u svojoj sveobuhvatnoj Knjizi on govori o tim vjerama, i o budućnosti ljudskoga roda.

Muhammed nije bio pohotan čovjek niti je gledao svoj vlastiti probitak; nije ni pisac Kur'ana, već je sav bio samo u znaku vjernosti i iskrenosti. Zato nije poricao ono sto se govorilo o vjerovjesnicima koji su bili prije njega, već je ta kazivanja vidio onakvim kako se o njima izrazila Objava, da bude potvrdom njegove iskrenosti, pouzdanosti i vjernosti.

Stoga je islam bio snažan, i bit će snažan sve dok bude bilo Kur'ana, koji čuva Allah. Bilo bi dobro kada bi sav svijet upoznao islam i njegovog iskrenog i pouzdanog Poslanika, koji je imao nebeski odgoj."

Boraveći u Egiptu, upoznao se sa ulogom koju Al-Azhar imao u promicanju islama. Bio je oduševljen Azharovom brigom za islam, te onim vjerskim učenjacima koji su proučavali islam na ovom egipatskom univerzitetu kako bi u svijetu predstavljali islam. O tome je rekao sljedeće:

„Vjerujem da Al-Azhar sa svojim bijelim rukama otvorenim prema svijetu može dodatno doprinijeti islamskom nastojanju na širenju ideje islama. Zaista je Al-Azhar svjetska naučna vrijednost, koja bi trebala da se posvuda oponaša. Daj Bože da i u Indiji bude jedan Azhar, poput ovoga u Egiptu!"