Kao da povratnicima u Gacko nije dovoljno teško, juče im je pred kuću došao i Zaim Beriša, ovaj put u funkciji savjetnika federalnog ministra za izbjegla i raseljena lica, SDP-ovog Nerina Dizdara.

Beriša je stigao u gatačko naselje Gračanica gdje je noć ranije neko pucao na kuću povratničke porodice Krvavac, kako bi na terenu u praksi vjerovatno proveo lokalni narativ „Gleda vila s Volujaka, čisto Gacko od Turaka!”

Sjatile su se pred kuću Krvavaca novinarske ekipe, policija, lokalna vlast, ono malo povratnika u okolna gatačka sela no najviše je pažnje izazvao Zaim Beriša, osoba poznata iz crnih hronmika ovdašnjih medija i sa društvenih mreža po kojima i danas kruže njegovi izljevi šovinizma.

“Tu smo da dokažemo da je Ministarstvo tu za povratnike na svakom pedlju ove zemlje. Kuća koja je napadnuta je obnovljena projektom Ministarstva. Nedjelo koje se desilo je možda poruka da neko nije zadovoljan što se život vraća u Gacko”, rekao je okupljenim novinarima Beriša, predstavljen kao Dizdarov savjetnik.

Šta i čemu može ministra savjetovati osoba poput Beriše, nejasno je no dužnost kpoju obavlja jasan je pokazatelj jadne kadrovske politike „trojke“ koja je funkcije dijelila, očito, zahvaljujući angaž,manu na društvenim mrežama. Zaim Beriša, u to doba šef kiseljačkog SDP-a, po društvenim je mrežama nazivao političke neistomišljenike, tačnije većinu Bošnjaka, “stokom balijskom”, “muslimanima na baterije”, psovao rahmetli Aliju Izetbegovića, poručivao da bez Tita ne bi znali ni ko su ni šta su.

Da cijela stvar bude gora, Beriša je završio i u crnoj hronici jer je nasrnuo na rođenog oca, pokušavajući ga zadaviti, i to zbog stotinu maraka. Naime kako su 2018. godine javljali ovdašnji mediji, Beriša je fizički napao oca Zekrija, prijeteći mu da će ga ubiti, nakon čega je napadnuti muškarac o svemu telefonom obavijestio Policijsku stanicu Kiseljak. Službenici policije su po prijavi posjetili ovu porodicu, gdje im je Zekri Beriša ispričao da je imao problem sa sinom Zaimom, koji ga je, kako je rekao, uhvatio za vrat i prijetio da će ga ubiti. Ove navode potvrdila je i njegova kćerka, a Zaimova sestra.

U službenoj zabilješci koju su vodili policajci na terenu navodi se kako je Zekri ispričao da je napadu i prijetnjama prethodila svađa zbog stotinu maraka "koje mu je sin uzeo iz hlača". Nasilnik nije zatečen u kući, a njegov otac je kazao da je otišao u Zenicu na predizborni skup SDP-a. Koju godinu kasnije, Beriša je postao vlast.  Stoga, kako rekosmo, kada vide koga je poslalo da im pomogne, povratnici imaju itekako razloga za dodatnu zabrinutost.