Arheolozi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata došli su do važnog otkrića na malom otoku Siniyah. Riječ je o kršćanskom samostanu, koji datira između 6. i 7. stoljeća, a čiji bi počeci mogli sezati mnogo prije utemeljenja islama. Taj kompleks činila je crkva s oltarom i krstionicama te druga zgrada u kojoj je vjerojatno stanovao opat.

Perzijski zaljev čuva hiljadugodišnju historiju i, iako je to područje prilično nepoznato široj javnosti, bogato je arheološkim otkrićima. Kao ono koje je upravo objavio Odjel za turizam i arheologiju Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Samostan se nalazi na otoku Siniyah, koji se nalazi na području emirata Umm al-Quwain, jednog od sedam koji od 1971. godine čine Ujedinjene Arapske Emirate. Prema riječima arheologa koji su pronašli temelje, ono će poslužiti da se baci novo svjetlo na historiju prvih kršćana na obalama Perzijskog zaljeva, iako to nije prva zgrada ovog tipa koja se nalazi na tom području. Zapravo, to je drugi samostan otkriven u Emiratima (prvi je nađen 1990-ih, na otoku Sir Bani Yas, koji je sada luksuzni turistički i prirodni rezervat nasuprot Abu Dhabiju).

Star je 1400 godina i građen je mnogo prije nego što su golema pustinjska prostranstva vidjela rađanje uspješne naftne industrije i veliki arhitektonski razvoj regije, s nicanjem modernih građevina poput gigantskih tornjeva koji trenutno dominiraju krajolikom Abu Dhabija i Dubaija.

Oba samostana izgubljena su pod pijeskom pustinje, a vrijeme se pobrinulo da padnu u zaborav. Stručnjaci vjeruju da su kršćani u tom području polako primali islam kako se ova vjera širila regijom. Unatoč činjenici da su kršćani danas manjina na Bliskom istoku, prema Timothyju Poweru, vanrednom profesoru arheologije na Univerzitetu Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je učestvovao u proučavanju novootkrivenog samostana, Ujedinjeni Arapski Emirati su danas „melting pot of nations“.

Power takođe navodi kako je "činjenica da se ovako nešto događalo ovdje prije 1000 godina zaista izvanredna i da je to priča koja zaslužuje biti ispričana".

Samostan se nalazi na otoku Siniyah, u Umm al-Quwainu, emiratu koji se nalazi 50 kilometara sjeveroistočno od Dubaija, uz obalu Perzijskog zaljeva. Otok, čije ime znači u slobodnom prijevodu "trepereća svjetla", vjerojatno zbog efekata koje jaka sunčeva svjetlost proizvodi na tom području, ima niz pješčanih sprudova koji strše iz njega. A upravo u jednom od njih, sjeveroistočno od otoka, arheolozi su uspjeli locirati ruševine samostana.