Dobitnik Pulitzerove nagrade za novinarstvo Roy Gutman ukazivao je svojim izvještajima na ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini i pozivao na intervenciju međunarodne zajednice da zaustavi zločine nad civilima - istaknuto je na promociji njegove knjige "Svjedok genocida" večeras u Sarajevu.

Naučni saradnik u Institutu za historiju Unverziteta u Sarajevu Jasmin Medić i jedan od recenzenata rekao je da se radi o autoru koji je bio među rijetkim koji su već na početku raspada Jugoslavije i agresije na Bosnu i Hercegovinu stvari, oko kojih se i danas sporimo sa srpskim nacionalističkim revizionistima, nazvao pravim imenom.

Dodao je da se Gutman nije libio da koristi prave termine umjesto eufemizama koje smo u međuvremenu i mi olako prihvatili. 

Medić je naveo da sa sigurnošću može tvrditi da bi, da su međunarodni zvaničnici imali makar dio Gutmanovih saznanja i njegove želje da se zlo zaustavi, opsada Sarajeva trajala puno kraće, genocid u Srebrenici bio spriječen, mnogi logori ranije bili zatvoreni i broj preživjelih bi bio puno veći.

- Knjiga je značajna i zbog toga što detaljno objašnjava ulogu SAD-a i velikih evropskih država u početku raspada Jugoslavije i agresije na BiH, kao i njihovih zvaničnika koji su mogli a nisu htjeli ili znali riješiti tzv. bosanski problem - naglasio je Medić.

Eset Muračević, bivši logoraš i jedan od svjedoka protiv Radovana Karadžića u Hagu, potcrtao je da je Gutman autor koji je svojim izvještavanjem s lica mjesta pokušavao upoznati svijet o zvjerstvima koja se kose s ljudskim razumom.

Također, dodao je da je Gutman izvještavao i o nedoličnom ponašanju pripadnika mirovnih snaga u vrijeme organizovanog istrebljenja jednog naroda pred očima svjetske javnosti. 

- Trebalo je imati hrabrosti i snage za to a Gutman je očigledno imao. Njegovi tekstovi su bili glasniji od granata koje su razarale našu zemlju - rekao je Muračević.