Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus prenio je novinarima informaciju o sastanku Komiteta za vanredne situacije održanom 21. jula u sjedištu u Ženevi. Ghebreyesus je naveo da je WHO do sada potvrdila više od 16.000 slučajeva majmunskih boginja u 75 zemalja, te naveo da je od virusa umrlo pet osoba, prenosi agencija Anadolija.

Napominjući da je saslušao sva mišljenja o rizičnoj situaciji od virusa na sastanku Komiteta za hitne slučajeve, Ghebreyesus je kazao: "Komitet nije mogao postići konsenzus da epidemija majmunskih boginja predstavlja hitnu situaciju u međunarodnom javnom zdravstvu".

Kazao je da je šest članova Komiteta glasalo za proglašenje majmunskih boginja PHEIC, dok je devet članova glasalo negativno.

Napominjući da situacija u vezi s cirkulacijom i dimenzijom rizika od virusa nije jasna uprkos preporukama komiteta, Ghebreyesus je dodao: "Naučni kriterijumi, dokazi i druge informacije o virusu su nedovoljni, što nas ostavlja u mnogim nepoznanicama."

Ghebreyesus je također naglasio da se virus, iako se širio na razumnom nivou u svijetu, širio mnogo brže u Evropi.

“Iz ovih razloga, donio sam odluku da virus majmunskih boginja predstavlja hitnu međunarodnu zdravstvenu situaciju”, poručio je Ghebreyesus.

WHO se prvi put sastao 23. juna kako bi razgovarali o PHEIC deklaraciji o virusu majmunskih boginja.