U Sloveniji je 23. decembra 1990. godine održan referendum o nezavisnosti ove dotadašnje jugoslavenske republike, a Slovenci ga nazivaju Plebiscit o samostojnosti. Za samostalnost se izjasnilo 88,2% glasača. Rezultati su bili objavljeni tri dana kasnije, 26 decembra.

Slovenija je zvanično nezavisnost proglasila 25. juna 1991. godine. Dva dana nakon proglašenja samostalnosti Sloveniju je napala Jugoslavenska narodna armija, pokušavajući zauzeti granične prijelaze prema Austriji, Italiji i Mađarskoj. Rat je završen 6. jula, nakon deset dana sukoba između JNA i jedinica Teritorijalne odbrane Slovenije.

Pola godine nakon Slovenije i Hrvatska je organizirala referendum za nezavisnost, koju je podržalo 93,24% onih koji su izašli na glasanje. 29. februara i 1. marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine odlučili su da žele živjeti u suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, nakon čega je započela brutalna oružana agresija na Bosnu i Hercegovinu, tokom koje su agresorske snage počinile masovne zločine nad civilnim stanovništvom, pretežno Bošnjacima, uključujući i genocid.

Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina postale su punopravne članice Organizacije ujedinjenih nacija 22. maja 1992. godine.