Na promociji knjige ”Priče iz Hercegovine”, bosanskohercegovačkog novinara Sanadina Volodera, u svečanoj sali FCKJ na Cetinju, prisutni su imali priliku da se upuste u duboku analizu i razgovor o Hercegovini, njenom istorijskom, kulturnom i društvenom značaju i nasljeđu. Moderator večeri, prof. dr Boban Batrićević, zajedno sa književnikom i publicistom Božidarom Proročićem, vodili su razgovor kroz različite aspekte knjige, istražujući Hercegovinu iz raznih perspektiva – prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Diskusija je bila dinamična, sa mnogim pitanjima upućenim autoru, što je dodatno obogatilo veče.

“Ova knjiga nije samo zbirka priča; ona je most koji spaja prošlost sa sadašnjošću, osvetljavajući put ka budućnosti. Sanadin Voloder je uspio da kroz svoje pisanje oslika bogatstvo Hercegovine, njenih ljudi, kulture i tradicije, istovremeno postavljajući temelje za razumevanje i valorizaciju njenog identiteta u savremenom kontekstu”, kazao je Boban Batrićević

Sanadin Voloder, inače novinar Stava, komentarišući svoje djelo i veče, rekao je da mu je namjera bila  “da kroz ‘Priče iz Hercegovine’ prenesem duh ovog kraja, njegovu nepokolebljivost i ljepotu ali i svojevrsne istorijske paralele i stradanja. Oduševljen sam reakcijom publike i dubinom analize koju su moji promoteri, Boban i Božidar, predstavili. Ova knjiga je moj poklon Hercegovini, ali i poziv čitaocima da otkriju njene skrivene priče i da kroz njih nauče o važnosti očuvanja naše kulturne baštine."

Ova promocija nije samo bila prilika da se predstavi knjiga, već i da se ukaže na važnost dijaloga o regionalnoj istoriji, kulturi i identitetu. Diskusije su pokazale kako Hercegovina i Crna Gora dijele mnoge paralele u svojim istorijskim i kulturnim narativima, što je dodatno obogatilo večernji program. "Priče iz Hercegovine" Sanadina Volodera ostavljaju trajni pečat ne samo na prošlost i sadašnjost, već i na budućnost, potičući čitaoce da dublje razmisle o vrijednostima i naslijeđu koje zajedno dijelimo.

Promocija “Priča iz Hercegovine” na Cetinju pokazala je kako literatura može biti snažan instrument za povezivanje ljudi, promišljanje o prošlosti i izgradnju mostova ka budućnosti. Voloderovo djelo, sa svojim detaljnim pričama, ne samo da odaje počast Hercegovini i njenom naslijeđu, već i inspiriše čitaoce da cijene i čuvaju bogatstvo različitih kultura i tradicija koje nas okružuju. Kroz ovu knjigu i njen prijem, jasno je da priče koje dijelimo imaju moć da oblikuju naše razumijevanje svijeta i nas samih, nudeći nam dragocjene uvide na prostorima Zapadnog Balkana.