Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se od 21. februara 2000. godine, na prijedlog Bangladeša, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja maternjeg jezika. Nažalost, bosanski jezik je i dalje ugrožen u manjem bh. entitetu kao i u pojedinim dijelovima FBiH.

U Kataru živi oko hiljadu državljana BiH, ali govornika bosanskog jezika je znatno više jer u ovoj arapskoj monarhiji živi mnogo Bošnjaka iz domovinskih zemalja.

Bosanska dopunska škola u glavnom gradu Katara je najmlađa i jedina u Aziji. Škola u Dohi je pokrenuta u januaru 2021. godine, a njeni pokretači su Tahira Khan Ališić i Haris Ališić.

Tim povodom razgovaramo sa Tahirom Khan Ališić koja trenutno živi u Švedskoj.

"Škola je besplatna, što u Kataru puno znači s obzirom na visok standard i da se sve plaća. Godinama je mekteb bio jedino mjesto gdje su djeca koristila isključivo bosanski jezik. Nažalost, većina mladih miješa bosanski i engleski u svakodnevnoj komunikaciji. Da ne bi se izgubio maternji jezik pokrenuta je dopunska škola", kaže Tahira Khan Ališić za Stav.

Cilj škole je da djeca dobiju znanje o svojoj domovini i da se sačuva bosanski jezik.

"Na početku je bilo upisano 35 djece u uzrastu od 6 do 16 godina. U međuvremenu dobili smo prostor u jednoj katarskoj školi. Imamo nastavu tri puta mjesečno, svake subote od 9:00-12:00. Dopunska škola je organizovana kroz četiri grupe, a imamo upisano 45. djece", ističe Ališić.

Iako su nastavnici volonteri najveći izazov su i dalje udžbenici i drugi materijali u nastavi. Trenutno su u ulozi nastavnika prof. Adi Fejzić, Armela Hassairi, Eldar Hodžić, Alem Genjac, Belma Jusić i Anida Višća. Vođenje škole nakon preseljenja Tahire u Švedsku je preuzela Nejra Magrabi.

Roditelji su ključni faktor za opstanak dopunskih škola, a odvajanje vremena u okolnostima užurbanog života u Dohi je poseban izazov.

"Termin održavanje nastave je malo nezgodan, jer petkom je mekteb i džuma, pa smo uzeli subotu. Zbog toga naše porodice nemaju slobodan dan, jer ovdje vikend je petak i subota, a nedjelja je radna. Zato odajemo veliko priznanje roditeljima koji dovode redovno djecu u školu", pojašnjava Ališić.

Dopunska škola je mjesto susreta naše zajednice u Kataru, a kroz različite radionice naša djeca se druže i upoznaju. Također, polaznici Bosanske škole prate i nastupe bosanskohercegovačkih sportista u Kataru. Oni su bili velika podrška Lani Pudar tokom učešća na Svjetskom prvenstvu.

"Profesor sporta i tjelesnog odgoja Alem Genjac je prvi krenuo da okuplja cijelu zajednicu. Dok se roditelji druže, djeca imaju sportske aktivnosti. Pa onda smo došli do zaključka da možemo spojiti i školu i sportske aktivnosti što je ubrzo postala praksa. Jer ideja za školu je krenula iz mekteba, ali u mekteb su dolazila samo djeca vjernika, a na sportske aktivnosti i druge osobe. Osim nastave iz bosanskog jezika imamo i sportske aktivnosti, kao i radionice na različite teme, koje drže roditelji ili gosti. Imali smo u posjeti Fatimu Kadrić iz Sarajeva koja je izdala par udžbenika, između ostalih i Priručnik za nastavnike", zaključuje Ališić.

Primjer organizovanja naše zajednice u Kataru kroz Školu bosanskog jezika može biti inspiracija drugim našim dijasporalnim zajednicama da ne odustaju od identiteta, jezika, kulture i tradicije.