Prvi ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini u periodu od 1993. do 1996. godine, Sukru Tufan preminuo je u 82. godini, javlja Anadolu.

Tufan je svojevremeno proglašen Počasnim građaninom Sarajeva za osvjedočeno prijateljstvo i svesrdnu pomoć građanima Bosne i Hercegovine.

Od 1967. do 2007. godine obavljao je razne diplomatske dužnosti u Ministarstvu vanjskih poslova Turkiye.

Tufan je početkom 1993. godine postavljen za prvog turskog ambasadora u Bosni i Hercegovini i otvorio je prvi ured Ambasade u Sarajevu, gdje je kao doajen diplomatskog kora ostao do septembra 1996. godine.

Dijeleći sudbinu sa građanima Sarajeva, ulagao je napore zasnovane na politici Turkiye koju je predstavljao, a koja je od samog početka davala bezuslovnu i potpunu podršku kako bi BiH, sa svojim multietničkim, multikulturalnim i multireligijskim pluralističkim karakterom zaživjela kao suverena država u okviru svojih međunarodno priznatih granica.

Imao je značajnu ulogu u odnosima sa Mirovnim snagama Ujedinjenih naroda, u kojima je i Turkiye aktivno učestvovala te je pokazao solidarnost sa narodom Sarajeva kako bi se ove posebnosti očuvale, ne samo u političkom već i u kulturnom i društvenom životu i pod najnepovoljnijim uslovima opsade.

Osim toga, bio je i aktivni član Specijalnog komiteta koji je formiran na inicijativu tadašnjih predsjednika Turkiye i Hrvatske u okviru misije dobre volje, a u cilju prevazilaženja sukoba između Hrvata i Bošnjaka.

Ambasador Tufan je među prvima pokrenuo inicijativu u vezi sa ponovnom izgradnjom Starog mosta u Mostaru.