"S dubokom tugom dijelimo vijest o smrti našeg dragog prijatelja i kolege Paula Lowea, čiji je briljantan život prekinut u subotu u Los Angelesu, Kalifornija. Paul je bio hrabar i voljeni drug, i duboko posvećen otac i suprug. Gubitak je šokantan i ogroman, a naša srca su uz njegovu suprugu i porodicu". Britanski fotograf preminuo je danas u 61. godini, vijest o njegovoj smrti podijelila je VII Academy putem Facebook profila.

Podsjećamo, Paul Lowe je britanski fotoreporter koji je svjedočio mnogim pričama i događajima poput pada Berlinskog zida, raspada Sovjetskog saveza te agresiji na BiH.

Svojim fotoaparatom Lowe je zabilježio svakodnevnicu i borbu za preživljavanje Sarajki i Sarajlija u vrijeme opsade grada. Tokom godina, njegove brojne fotografije iz opkoljenog Sarajeva postale su dio izložbi širom svijeta.

Fotografije koje je zabilježio Lowe otkrivaju dvije strane priče o opkoljenom Sarajevu – s jedne strane, ovo je priča o patnji i četiri godine neizvjesnosti, ali s druge strane, priča o nevjerovatnoj hrabrosti, kreativnosti i istrajnosti.