U Sarajevu je sinoć preminula Snježana Mulić-Softić, ugledna bosanskohercegovačka književnica i novinarka.

Snježana Mulić-Softić rođena je u Sarajevu 14. septembra 1962. godine. U Sarajevu je zavšila osnovno, srednje i visoko obrazovanje.
Radila je kao urednica u magazinu BH Dani, u listu Slobodna Bosna, na TV Hayat, jedno vrijeme kao glasnogovonica Bosna Bank International, te na poziciji urednice na portalu Al Jazeera Balkans.

Bila je kolumnistica mnogih domaćih i inostranih medija. Uvrštena je u više antologija bosanskohercegovačke proze.
Autorica je dva dokumentarna filma: Pismo preporučeno srcem je dokumentarni film o životu za vrijeme opsade u općini Novi grad Sarajevo (film ima i francusku verziju i pirkazan je u Francuskoj), dok dokumentarno-igrani film Jetimi (Mebius film) govori o djeci iz miješanog braka u ratu u Sarajevu.

Društvo za ugoržene narode nominiralo ju je za Nobelovu nagradu za mir u projektu 1000 Peace Women 2005.

U obrazloženju za nominaciju, između ostalog, stoji i to da je Snježana Mulić prva novinarka iz BiH koja je ušla u tzv. zapadni Mostar (januar 1996), koji je kontrolirao HVO i tamo napravila reportažu i intervju sa gradonačelnikom tog dijela grada Mijom Brajkovićem, te da je bila prva novinarka iz Sarajeva koja je ušla u grad Srebrenicu i razgovarala sa stanovništvom, koje je uglavnom tu doselilo iz prigradskih sarajevskih naselja, a nakon reintegracije Sarajeva. Tekstovi su objavljeni u magazinu BH Dani.

Autorica je nagrađene zbirke priča Sanduk po mjeri i romana Povratak, te knjige Sto dana tavana.