Federacija BiH planira novo zaduženje od 50 miliona KM emisijom obveznica zakazanom za utorak, 24. septembar. Sarajevska berza objavila je javni poziv za učestvovanje u 51. emisiji obveznica FBiH putem aukcije na ovoj berzi.

Nastavak je ovo intenzivnog zaduživanja Vlade Nermina Nikšića (SDP) koja je planirala samo tokom ove godine javni dug Federacije BiH povećati za 538 miliona maraka. Prema pdoacima Ministarstva finansija Federacije BiH, ukupan javni dug ovog entiteta na kraju ove godine iznist će 6,62 milijarde maraka. Podsjetimo, prošlu godinu je Federacija BiH završila sa ukupnim javnim dugom 6,09 milijardi maraka.

Učešće javnog duga u bruto društvenom proizvodu (BDP) Federacije BiH povećat će se na 20,30%. Plan Nikšićeve Vlade je da se za finansiranje budžeta Federacije BiH zaduži za ukupno 1,29 milijardi maraka, od toga se na unutrašnje zaduženje odnosi 900 miliona KM, a što uključuje uglavnom obveznice i trezorske zapise emitovane na Sarajevskoj berzi, dok se na vanjsko zaduženje odnosi 395 miliona maraka, a to uglavnom uključuje kredite za infrastrukturne projekte. Dakle, iz strukture zaduživanja jasan je kurs Nikšićeve Vlade – važno je nabaviti nova auta, a ne praviti nove ceste.