Plakat sa natpisom “Oprostite u ime građana Republike Hrvatske” koji je postavljen na ulazu u naselje Ahmići već je uništen.

Dio s natpisom je potpuno prekivren, a prema informacijama Patrije, oni koji stoje iza ovog nehumanog čina interesovali su se i čija je zemlja na kojoj je postavljen plakat sa porukom.

Plakat je postavila Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska uoči obilježavanja 31. godišnjice od masakra u Ahmićima. Ovim činom htjeli su pokazati da se sjećaju žrtava i zatražiti da Republika Hrvatska preuzme odgovornost.

Ranije su sličan plakat postavili na Slavonskoj aveniji u Zagrebu koji podsjeća na žrtve ratnih zločina u Ahmićima. Njega su pojedinci uništili za samo jedan dan.

“Plakatom smo, ususret 31. obljetnici ratnog zločina u Ahmićima, podsjetili na zločine u Ahmićima i poručile da se građani Republike Hrvatske sjećaju žrtava i tražimo da Republika Hrvatska preuzme odgovornost i ispriča se za svoje zločine”, istaknuli su.

Centralno obilježavanje 31. godišnjice zločina u Ahmićima bit će 16. aprila 2024. godine.

U rano jutro 16. aprila 1993. godine, u napadu specijalne jedinice Džokeri Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), ubijeno je 116 Ahmićana od čega su 33 bili žene i djeca. Najmlađa žrtva imala je samo nekoliko mjeseci.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločin protiv čovječnosti, a jedan od zapovjednika ove akcije, Dario Kordić osuđen je na 25 godina. Na slobodu je pušten početkom juna 2014. godine.

Noć prije napada evakuirani su Hrvati iz tih sela. HVO je napad započeo prvo iz daljine granatirajući Ahmiće-Šantiće, a zatim su grupe vojnika išle od kuće do kuće napadajući civile i njihovu imovinu i koristeći zapaljive svjetleće metke i eksploziv. Vojnici HVO-a zapalili su skoro svaku kuću Bošnjaka u Ahmićima-Šantićima, kao i dvije džamije.

Pokolj su otkrile mirovne snage UN-a sastavljene od britanske vojske i pukovnik Bob Stewart.

Haški tribunal je za zločin u Ahmićima osudio sedam bivših pripadnika HVO-a, dok je pred Sudom BiH za isti zločin Paško Ljubičić osuđen na 10 godina zatvora.

Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić osuđeni su na zatvorsku kaznu od 6 do 10 godina zbog sudjelovanja u napadu, no pravomoćnom presudom su 2001. oslobođeni krivice. Drago Josipović dobio je 12, a Vladimir Šantić 18 godina zatvora. Dragan Papić oslobođen je krivice.